Franţa sfidează Europa. Parisul vrea un nou spaţiu de dialog politic cu Rusia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Premierul francez Édouard Philippe a dorit luni "să deschidă un nou spaţiu de dialog politic cu Rusia", primindu-l în vila sa din Havre (nord-vest) pe omologul său rus Dmitri Medvedev, care s-a aflat într-o vizită de lucru de o zi în Franţa, potrivit AFP.

,,Primul obiectiv este de a deschide un nou spaţiu de dialog politic cu Rusia", a afirmat şeful guvernului francez, atunci când Dmitri Medvedev a subliniat că "îngheţarea canalelor de comunicare este cea mai rea cale dintre toate".

Relaţiile bilaterale franco-ruse au suferit un regres brusc după anexarea Crimeii în 2014 şi sprijinul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei, ceea ce a condus la o serie de sancţiuni la nivelul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Philippe a respins "ideea potrivit căreia Franţa şi Rusia nu ar avea un dialog. Această muzică nu duce la nimic", a asigurat el după un schimb de opinii în decurs de peste o oră cu Medvedev la primăria din Havre, al cărei primar a fost între 2010 şi 2017.

Premierul rus a enumerat la rândul său numeroasele cazuri de cooperare economică şi culturală bilaterală, Franţa rămânând primul angajator străin în Rusia datorită activităţii unor mari întreprinderi ca Renault şi Auchan.

În pofida sancţiunilor, "există marje de manevră" pentru a "dinamiza" relaţiile economice, a opinat Philippe.

Niciun anunţ important nu se aşteaptă de la această întâlnire care se va încheia printr-o cină de lucru, potrivit AFP.

Premierii francez şi rus au discutat şi despre cazurile a doi francezi încarceraţi în Rusia, între care omul de afaceri Philippe Delpal.

,,Am evocat emoţia suscitată de aceste cazuri", a declarat şeful guvernului francez. "Cred că el (Medvedev) a înţeles poziţia franceză de respectare a procedurilor ruse şi a înţeles că noi suntem atenţi la faptul că condiţiile de detenţie puteau fi garantate", a subliniat el prudent.

Dacă Medvedev l-a asigurat că a "înţeles preocupările" lui Philipp, el a încercat să evite problema, limitându-se să spună că aceste situaţii "ţin de sistemul judiciar rusesc".

Cât despre crizele internaţionale, premierul francez l-a "invitat pe şeful guvernului rus să profite de noul context politic în Ucraina", în urma alegerii noului preşedinte Volodimir Zelenski.

Referitor la Iran, Philippe a declarat că este de acord cu omologul său rus cu privire la "importanţa evitării derapajelor şi a favorizării dezescaladării", ceea ce trece "în mod esenţial prin dialog". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel