Franța anunță că s-a semnat contractul pentru fregatele Greciei iar SUA s-au „trezit prea târziu”. Lecția Australia a fost învățată

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group
Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul elen Kyriakos Mitsotakis au bătut palma în septembrie pentru achiziționarea de către Grecia a trei fregate din clasa Belharra.

Navele vor fi construite de gigantul francez Naval Group la Lorient și vor fi livrate Marinei greceşti în 2025 şi 2026. Acordul acoperă şi o a patra fregată, opţională.

Pe lângă nave, acordul, care se ridică la trei miliarde de euro, include furnizarea de către producătorul de rachete MBDA a unor rachete antiaeriene Aster, antinavă Exocet şi torpile, precum şi servicii de asistenţă pe o perioadă de trei ani.

Lucrurile au luat însă o întorsătură care nu avea cum să nu amintească de ceea ce s-a întâmplat în toamnă cu contractul Australiei pentru submarine, după ce la finalul săptămânii trecute Washingtonul a dat undă verde unei posibile vânzări a patru fregate către Grecia.

Departamentul de Stat a anunţat că a aprobat planul de vânzare a patru fregate de luptă şi a echipamentelor acestora, în valoare de 6.9 miliarde de dolari care include şi modernizarea fregatelor greceşti din clasa MEKO, evaluată la 2.5 miliarde de dolari.

 

Franța suflă și în iaurt după experiența cu Australia. Parisul spune că deja s-a semnat contractul pentru cele trei fregate Belharra ale Greciei iar SUA s-au „trezit prea târziu”

2. Fregata Be... (belharra-fregata-naval-group_40779900.jpg)

Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group

Francezii se pare că au învățat lecția după lovitura primită de la australieni și suflă și în iaurt. Imediat după anunțul americanilor cu privire la o posibilă vânzare de fregate către Grecia, Parisul a anunțat că deja contractul cu Grecia pentru cele trei fregate din clasa Belharra a fost semnat. Astfel, americanii se pare că s-au „trezit prea târziu”.

Publicația franceză de specialitate Opex360 remarcă însă foarte corect că atunci când se semnează un contract de armament, Ministerul Forțelor Armate de la Paris nu ezită să anunțe public succesul.

Se pare că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul Greciei. Anunțul cu privire la semnarea contractului a venit abia după ce SUA au dat undă verde unei posibile vânzări către statul elen. 

Acordul prealabil între Franța și Grecia fusese semnat în septembrie.

Amintim că în toamna acestui an noua alianță din Indo-Pacific pentru contracararea Chinei, formată din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia (AUKUS) a dus la ruperea unui important contract de armament încheiat de Franţa cu Australia în valoare de peste 50 de miliarde de euro pentru furnizarea de către Paris a 12 submarine convenționale din clasa Barracuda. Acordul a fost numit de presă „contractul secolului” și a stârnit controverse ca urmare a acuzelor privind „explozia” prețului contractului. Australia a „rupt” acordul și a semnat cu SUA pentru achiziționarea de submarine nucleare.

Decizia Australiei a dus la o criză majoră politico-diplomatică între Franța și Statele Unite ale Americii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel