Foşti militari ai Forţelor pentru Operaţii Speciale din Afganistan, recrutaţi de Rusia şi trimiși pe frontul din Ucraina. Selecţia o face ambasada rusă din Teheran, cu sprijinul Wagner Group

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Foşti militari din cadrul Forţelor pentru Operații Speciale afgane (SOF) luptă acum în Ucraina de partea forțelor ruse de ocupație. Aceștia au o experiență de luptă și sunt bine pregătiți, deoarece au fost instruiți de instructori militari din SUA şi din alte state occidentale. Dar, după retragerea de anul trecut a trupelor americane din Afganistan, mulţi militari cu experimentați au rămas fără loc de muncă, au fost de fapt lăsaţi în voia sorții. 

Astfel, Rusia a profitat de acest lucru şi a recrutat oameni pentru a participa la agresiunea militară din Ucraina, Iranul joacă şi în această situaţie un rol destul de important, deoarece acţionează ca intermediar - ajuta armata rusă să găsească viitori soldaţi.

Toate aceste informaţii au fost oferite de fostul comandant al trupelor afgane Haibatullah Alizai pentru analiştii militari ai publicaţiei The War Zone.

Mercenarii afgani recrutați de Rusia se numără printre zecile de mii de foști soldați afgani, inclusiv aproximativ 5.000 de foști membri ai Forțelor pentru Operații Speciale (SOF), care au fugit în Iran anul trecut. Mulți dintre ei sunt recrutați prin oferirea unor sume importante de bani şi cu promisiunea că familiile lor beneficiază de protecţie, a declarat Haibatullah Alizai, care a fost ultimul comandant al armatei afgane în zilele dinaintea preluării puterii de către talibani, în august anul trecut.

Alizai, care a fost comandantul SOF din Afganistan, înainte de a prelua conducerea întregii armate, a declarat că foști soldați afgani, aflaţi acum în Iran, că se pregătesc să lupte pentru Rusia i-au spus că unii dintre ei luptă deja în Ucraina. Cu toate acestea, Haibatullah Alizai a precizat pentru The War Zone că nu știe câţi militari au fost recrutaţi până acum de Rusia.

Faptul că foști soldați afgani luptă pentru Rusia în Ucraina, în special membri ai Forțelor pentru Operații Speciale, este o mare reuşită pentru Moscova, a declarat Alizai.

,,Aceste trupe sunt bine antrenate, deoarece știu tactici de luptă occidentale. Cunosc echipamentul folosit pe câmpul de luptă și știu cum să lupte, au o mare experiență de luptă, dobândită în ultimii 20 de ani. Forțele speciale au fost una dintre acele unități care au luptat în fiecare zi în orice parte a Afganistanului, în orice direcție, în orice situație, indiferent de vreme", a spus Alizai.

Informația potrivit căreia foști soldați afgani sunt recrutați pentru războiul din Ucraina a fost publicată săptămâna aceasta de o altă publicație occidentală.

Cuvintele lui Haibatullah Alizai sunt de fapt confirmate de revista Foreign Policy. Locotenent-colonelul în retragere Green Beret, care a lucrat îndeaproape cu forțele afgane, le-a confirmat jurnaliștilor că foști soldați afgani sunt recrutați pentru a lupta în Ucraina. Cu toate acestea, el nu știe cu siguranță dacă aceste persoane se află deja pe front.

El spune că fostele sale surse din FOS afgane spun că iranienii și rușii "recrutează forțe speciale și trupe de comando pentru a-i trimite în Ucraina să lupte în numele Rusiei".

Fostul comandant afgan Haibatullah Alizai a declarat că a aflat prima dată despre interesul Iranului de a recruta foşti militari afgani în urmă cu aproximativ două săptămâni: "Am primit unele informații potrivit cărora iranienii recrutează foste comandouri, unități speciale de poliție și unități speciale ale Direcției Naționale de Securitate care se aflau deja în Iran. Aceștia fug de talibani pentru că sunt vânați în Afganistan și întemnițați. Așa că au fost nevoiți să fugă în Iran".

În total, el estimează că aproximativ 40.000 de foști soldați afgani au fugit în Iran.

Ideea de a-i trimite din nou la război nu este nouă. Pentru că Iranul a început să recruteze luptători încă din noiembrie anul trecut. Apoi, foștilor soldați afgani li s-a spus că vor trebui să lupte în Yemen, unde  insurgența șiiților houthi, susținuți de Iran, duc un război brutal împotriva coaliției conduse de Arabia Saudită.

"Unii dintre soldații și ofițerii noștri din Iran m-au sunat pentru a-mi spune că atunci când urmau să-și reînnoiască vizele, la biroul de imigrări au spus că: "Hei, îți vom prelungi viza cu o condiție. Dacă te duci în Yemen pentru a lupta de partea noastră împotriva intereselor occidentale...vei lupta acolo de partea de partea houthi ", a declarat Alizai.

În ultimele săptămâni, a spus Alizai, a primit din ce în ce mai multe apeluri din Iran. Foști soldați afgani cer informaţii despre recrutările care se fac de către forțele armate ale ruse și despre războiul din Ucraina.

Aceștia sunt recrutați de ambasada rusă din Iran, care cooperează cu aşa-zisa companie militară privată rusa (PMC) Wagner Group și cu serviciile iraniene de informații, a declarat Alizai.

Soldaților cu experiență li se oferă aproximativ 1.500 de dolari pe lună și securitate pentru familiile lor. Uneori, rudelor acestora li se oferă posibilitatea de a fi duse în alte țări sau în Rusia pentru a le fi asigurată protecţia. Alizai spune că şi militarii care au rămas în Afganistan sunt, de asemenea, recrutaţi.

După ce au acceptat să lupte în Ucraina, foștii soldați afgani sunt trimiși la o bază din orașul iranian Mashhad, unde Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) are o bază de antrenament.

Se crede că Rusia ar încerca să recruteze aproximativ 3000 de foști soldați afgani din cadrul Forţelor pentru Operații Speciale pentru a lupta în Ucraina. Și este posibil ca numărul acestora să crească ulterior la 5 000 de persoane.

Recrutarea de către Rusia a foștilor militari afgani cu ajutorul serviciilor de informații iraniene are loc pe fondul unei cooperări în creștere între cele două țări - Iranul oferă Rusiei mai multe tipuri de drone pe care armata rusă le foloseşte pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei.

De asemenea, potrivit Reuters, care citează doi diplomați și oficiali iranieni, Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Un astfel de acord a fost semnat de Teheran și Moscova la 6 octombrie, în timpul vizitei liderilor iranieni în Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel