Forțele speciale române, militarii de elită ai Armatei. „Nu îl căutăm pe Rambo, dar trece doar cine poate”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române

Când alegi să devii operator al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ești introdus automat într-o nouă cultură. Nu mai poate fi vorba doar de un loc de muncă sau o carieră. Luptătorii din cadrul forțelor speciale reprezintă o componentă specializată de intervenție discretă și rapidă a Armatei României, destinată să asigure cu precizie o gamă largă de misiuni cu particularități deosebite. 

Ne aflăm într-o perioadă în care înscrierile pentru programul întrunit de calificare în domeniul FOS seria 2021-2022 continuă până pe 13 august.

Cei interesați trebuie să se adreseze centrelor regionale pentru informații, dar trebuie să știe din start că reușesc doar cei mai buni dintre cei mai buni. 

 

Operatorii FOS, militarii de elită ai Armatei României care îndeplinesc cele mai sensibile și imposibile misiuni

 

Călătoria spre a deveni un operator al Forțelor pentru Operații Speciale nu este ușoară. În cadrul emisiunii Pro Patria din această săptămână, emisiune destinată Armatei și prezentată la TVR sub egida MApN, s-a discutat despre ceea ce înseamnă procesul de recrutare.

Sunt așadar 11 luni de instruire riguroasă și extrem de selectivă. Militarii forțelor speciale sunt în același timp parașutiști, scafandri, alpiniști, capabili să facă față oricărei situații deosebite și să îndeplinească o varietate de misiuni precum acțiunile directe, cercetare specială, contraterirosm, căutare și salvare în luptă, culegere de informații și multe altele, se arată în reportajul citat.

General-maior Dacian-Tiberiu Șerban, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, subliniază că luptătorii FOS au o responsabilitate sacră: își pun viața în slujba țării și poporului român.

„Noi oamenii suntem în general niște ființe slabe atâta timp cât nu avem o cauză mai importantă decât ființa noastră pe care să o slujim. Ceea ce aveți de făcut începând din acest moment este foarte clar: Să vă puneți viața în slujba țării și poporului român. Nu oricine poate face un act de o asemenea importanță și de o asemenea responsabilitate”, a declarat generalul Tiberiu Șerban.

 

Nu trece decât cine poate. FOS nu îl caută pe John Rambo

 

2. Foto: căpi... (fortele-speciale-antrenament-21_99105300.jpg)

Foto: căpitan Roxana Davidovits via. Forțele pentru Operații Speciale Române

În cadrul aceluiași material, sub protecția anonimatului, din motive lesne de înțeles, unul dintre instructori explică:  „Nu trece decât cine trebuie să treacă și chiar merită și își dorește să treacă pentru a ajunge operator în cadrul forțelor speciale. Trebuie să înțelegi că în dicționarul Forțelor pentru Operații Speciale nu există cuvintele nu pot.

Asemenea misiuni sensibile în medii ostile și instabile politic impun militari puternici, curajoși, inteligenți, rezistenți la eforturi extreme fizice și psihice, tenace, agili, perfecționiști și responsabili.

Însă pe lângă aceste calități spiritul de echipă este esențial. Pentru că, ne explică comandantul Batalionului 53 Comando, FOS nu îl caută pe Rambo. Spiritul de echipă și coordonarea sunt esențiale.

Nu îl căutăm pe John Rambo. Militarul FOS Comando e cu totul altfel. Căutăm militari cu potențial de a deveni operatori FOS care să lucreze în echipă. Pentru noi foarte importantă este echipa. Nu putem realiza misiunile individual. Aceste misiuni sunt foarte rare. De cele mai multe ori lucrăm în echipă”, precizează locotenent-colonelul Grigore Ungureanu, comandantul Batalionului 53 Comando.

CITEȘTE ȘI: Forțele speciale române au apărat eroic un punct strategic: 1.000 de insurgenți au atacat în valuri zile întregi. Dezvăluiri din iadul din Afganistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel