Mai mult, atacul ar fi putut servi drept botez al focului pentru o nouă rachetă de croazieră de producție ucraineană, o evoluție care, dacă se confirmă, ar putea schimba dinamica războiului la distanță.
Atacul efectuat de ucraineni a fost unul de anvergură. Explozii puternice au fost raportate în Donețk și Iasinuvata, centre logistice și de comandă esențiale pentru forțele ruse din estul Ucrainei fiind lovite. Simultan, ținte din regiunile ruse Rostov și Volgograd au fost lovite de ceea ce sursele de monitorizare open-source descriu ca fiind cel puțin zece rachete de croazieră.
Exploziile secundare raportate pe canalele Telegram rusești sugerează că au fost atinse depozite de muniții sau alte facilități de stocare a armamentului, potrivit Defence-Blog.
Elementul cel mai intrigant al acestui atac este sugestia, provenită de la canale militare neoficiale, că Ucraina a folosit o „nouă rachetă de croazieră”.
Deși nu există o confirmare oficială, această posibilitate se aliniază cu recentele dezvăluiri ale sistemului de rachete de croazieră „Peklo” (Infern), o armă care pare a fi un produs al industriei ucrainene de apărăre, posibil derivată din racheta anti-navă Neptun sau un proiect complet nou.
Lansarea unei astfel de arme împotriva unei ținte de mare valoare, așa cum s-a speculat, reprezintă un salt calitativ pentru industria de apărare ucraineană și o nouă amenințare pentru care Rusia trebuie să găsească un antidot.
Reacția rusilor subliniază eficacitatea atacului ucrainean. Dmitri Steshin, un corespondent de război rus cunoscut, a descris o scenă haotică în Donețk: „Donețkul se zguduie, ceva ce a sunat ca un avion cu reacție a șuierat pe deasupra, apoi a urmat o serie de douăzeci de explozii. Nu a fost apărare antiaeriană.”
Ucrainenii au testat eficacitatea apărării aeriene rusești în zone considerate a fi sigure?
Sunetul de „avion cu reacție” este caracteristic zborului la joasă altitudine al unei rachete de croazieră subsonice. Faptul că un roi de astfel de proiectile a putut pătrunde și lovi ținte multiple, aparent fără o interceptare eficientă, ridică semne de întrebare serioase cu privire la densitatea și eficacitatea apărării aeriene rusești în zone considerate a fi sigure.
Chiar dacă autoritățile au emis alerte aeriene în regiunea Krasnodar și în Crimeea ocupată, inclusiv în apropierea Podului Kerci, pagubele par să fi fost deja produse.
Din punct de vedere strategic, acest atac îndeplinește mai multe obiective pentru Ucraina. În primul rând, este un act de retaliere directă, transmițând mesajul că loviturile rusești asupra infrastructurii ucrainene vor avea un cost simetric. În al doilea rând, degradează capacitatea logistică și de comandă a Rusiei, distrugând resurse esențiale pentru susținerea frontului.
În al treilea rând, și poate cel mai important, este o operațiune de modelare a câmpului de luptă. Forțând Rusia să-și repoziționeze și să-și consolideze sistemele de apărare aeriană pentru a proteja ținte din interiorul granițelor sale, Ucraina poate crea breșe și oportunități de-a lungul liniei frontului.
Fiecare sistem S-400 sau Panțir mutat pentru a apăra un oraș din sudul Rusiei este un sistem mai puțin care poate proteja trupele rusești din Ucraina.
Deși Kremlinul încearcă să minimizeze amploarea atacului, imaginile cu incendii și relatările localnicilor de pe rețelele de socializare spun o altă poveste. Ucraina a demonstrat din nou că nu duce doar un război de apărare.
Duce un război inteligent, asimetric, în care inovația tehnologică și planificarea îndrăzneață pot anula avantajul numeric al unui adversar mai mare. Apariția unei noi rachete de croazieră în arsenalul său este cel mai recent și, posibil, cel mai percutant exemplu al acestei strategii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News