Forțele Aeriene Ucrainene au arătat cum sunt lansate rachetele antiradar AGM-88 HARM de pe un MiG-29 (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

A devenit cunoscut modul în care piloții ucraineni folosesc rachetele AGM-88 HARM de pe avionul de luptă multirol MiG-29 - Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat un material video spectaculos.

Forțelor Aeriene Ucrainene au prezentat oficial, ieri, un material video cu utilizarea rachetelor antiradar americane AGM-88 HARM. Etapele utilizării acestor rachete sunt descrise în materialul video, care prezintă activitatea unui pilot ucrainean pe avionul MiG-29, cel mai probabil în varianta de modernizare MU1, după cum indică dotarea suplimentară a cabinei pilotului.

În acest material video, în special, este clar vizibil faptul că un MiG-29 poate transporta până la două rachete AGM-88 HARM.

După cum precizează analiştii militari ai publicaţiei DefenseExpress, sarcina pilotului atunci când lansează o rachetă AGM-88 HARM este de a ajunge într-o anumită zonă, de a lansa, iar apoi HARM, care are o rază de acţiune de până la 150 km, caută în mod independent radarul inamicului în zona solicitată și îl distruge. Pentru a crește eficiența, două rachete sunt lansate simultan.

Racheta AGM-88 HARM sau racheta anti-radar de mare viteză este o rachetă tactică aer-sol, proiectată pentru a căuta și distruge sistemele de apărare aeriană inamice echipate cu un sistem radar.

Trebuie precizat faptul că materialul video a surprins, de asemenea, momentul în care avionul MiG-29 deschide focul asupra unor ținte terestre: utilizarea unui tun automat și lansarea rachetelor neghidate S-24. Adică, piloții ucraineni folosesc în mod activ MiG-29 nu doar în rolul de avion de vânătoare, ci şi pe post de avion de atac la sol.

După cum se menționează în postarea materialului video publicat de Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, acesta este dedicat pilotului căzut la datorie Evhen Lisenko, care a murit eroic într-o luptă aeriană cu invadatorii ruși pe 9 martie 2022.

După cum a precizat anterior şi DefenseRomania, Ucraina ar putea primi mai multe avioane MiG-29 de la Slovacia, deoarece Cehia și Polonia sunt de acord să-i protejeze spațiul aerian.

La începutul lunii august, au apărut primele informaţii ca rachetele AGM-88 de fabricație americană au început să lovească pozițiile forţelor ruse de ocupaţie din Ucraina. Însă, la acel moment, nu se știa ce aeronava au folosit ucrainenii pentru a lansa acest tip de rachete.

La 8 august, Pentagonul a confirmat oficial că a furnizat rachete antiradar AGM-88 "HARM" către Forțelor Aeriene Ucrainene.

Înainte de pachetul de ajutor militar de 3 miliarde de dolari, anunţat pe 24 august, Statele Unite au anunțat, la 19 august, un nou ajutor militar de 775 de milioane de dolari pentru Ucraina. Atunci, Pentagonul a menționat oficial, pentru prima dată, şi livrarea de rachete antiradar AGM-88 "HARM", utilizate în principal pentru a distruge radarele adverse.

"Am stabilit" că integrarea AGM-88 HARM pe MiG-29 "este fezabilă din punct de vedere tehnic", a declarat oficialul Pentagonului. Așa că, a continuat el, "le-am oferit această capacitate'' de luptă. Deci aceasta este de fapt a doua tranșă de rachete HARM pe care o livrează Statele Unite către Ucraina.

În ceea ce privește capacitățile aeriene ucrainene, "ne-am concentrat asupra modului în care putem îmbunătăți flota lor de aeronave existentă. Aici intervin rachetele HARM, care le oferă un avantaj suplimentar. De asemenea, am achiziționat mii de piese de schimb pentru MiG-urile ucrainene, din întreaga lume", a explicat oficialul de la Pentagon.

La nici o săptămână după aceste declaraţii, Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării a precizat că ucrainenii au folosit rachetele HARM pentru a distruge sisteme radar rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel