Polonia se transformă într-o fortăreață: Contract gigant pentru 1.000 de rachete CAMM-ER destinate sistemelor Narew

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Versiunea sistemului polonez Narew SHORAD. Foto: Ministerul Polonez al Apărării
Foto: Versiunea sistemului polonez Narew SHORAD. Foto: Ministerul Polonez al Apărării

Polonia și Marea Britanie au încheiat un acord privind furnizarea de echipamente de apărare antiaeriană pentru peste 4 miliarde de lire sterline (aproximativ 4,92 miliarde de dolari).

Știrea a fost anunțată de Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii (UK), pe 7 noiembrie, transmite Reuters, citată și de Censor.net.

Forțele poloneze vor primi un sistem de apărare antiaeriană sol-aer cu rază scurtă-medie de acțiune, avansat tehnologic, dezvoltat de compania MBDA UK.

Vor fi fabricate peste 1.000 de rachete antiaeriene CAMM-ER (raza de acțiune de peste 40 km și altitudinea maximă de 10 km) și peste 100 de lansatoare iLauncher ale sistemului NAREW, care este destinat, în special, interceptării rachetele de croazieră și avioanele de luptă.

”Transferul de tehnologie în NAREW va fi transformator pentru capabilitățile de arme complexe suverane ale Poloniei și suntem profund mândri de încrederea pe care ne-o acordă Polonia și suntem încântați de viitorul parteneriat cu compania poloneză PGZ”, a declarat Directorul general al MBDA UK, Chris Allam.

Contractul a fost atribuit de guvernul polonez către PGZ în septembrie anul acesta, dar atunci nu se stabilise încă valoarea exactă a acestuia. Publicația poloneză Defense 24, citată de Defense România, anunța că vor fi cumpărate 46 de sisteme de rachete antiaeriene NAREW (fiecare cu trei lansatoare autopropulsate iLauncher, respectiv 138 de vehicule de lansare), care vor fi fabricate în Polonia de către compania PGZ.

Cu cele 46 de sisteme NAREW , Forțele Armate Poloneze vor forma 23 de baterii de apărare antiaeriană. Livrările de lansatoare și rachete sunt programate să înceapă în 2027 și să dureze până în 2035.

Pe lângă lansatoare și rachetele parteneriatul dintre cele două țări, prevede și sprijinirea fabricării de rachete complexe pe pământ polonez, potrivit Ministerului Apărării al UK.

Companiile MBDA UK și PGZ vor dezvolta împreună racheta CAMM-MR, cu rază medie de acțiune. Aceasta va completa sistemul antiaerian polonez cu rază medie bazat pe complexele Patriot și va intra și în dotarea viitoarelor fregate din clasa Miecznik ale Marinei Poloneze. Raza de acțiune a rachetei CAMM-MR este estimată la peste 100 de km.

Pe lângă achiziția CAMM-ER și dezvoltarea CAMM-MR, cele două țări au semnat, în prima parte a anului, un contract ce vizează  programul polonez PILICA+ (Cel mai mare program european de achiziții, de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, din cadrul NATO). Pentru aproximativ 1,9 miliarde lire sterline, Polonia a cumpărat 44 de lansatoare iLauncher și „câteva sute” de rachete CAMM cu raza scurtă de acțiune (25 km). Livrările vor fi efectuate în perioada 2025-2029, potrivit Defense News.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel