Forțele Terestre Române, ședință de autoevaluare și obiective trasate pentru anul în curs

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu a participat la şedinţa anuală de autoevaluare a Statului Major al Forţelor Tereste. În cadrul ședinței, care a avut loc ieri, au fost trecute în revistă de către generalul-maior Dorin Blaiu activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2019 de către Forțele Terestre.

Potrivit datelor prezentate de şeful Statului Major al Forţelor Terestre (împuternicit), pe parcursul anului 2019 au fost îndeplinite toate misiunile încredinţate de către întreg personalul militar şi civil din marile unităţi şi unităţile ce compun structura terestră, în acord cu resursele alocate şi cu indicatorii principalelor direcţii de acţiune.

În ceea ce privește instruirea militarilor din cadrul tuturor comandamentelor, dincolo de activităţile curente de pregătire profesională au fost planificate, organizate şi desfăşurate un număr de 12 exerciţii importante, atât în țară cât și în străinătate, la care au participat aproximativ 20.000 de militari, dintre care 9.000 din state membre ale NATO şi partenere.

 

Forțele Terestre Române și provocările pentru anul 2020

 

Potrivit MApN, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional. Forţele tereste vor fi implicate şi în exerciţiul „Defender Europe 20”, una dintre cela mai complexe aplicaţii ale NATO, parte a „Atlantic Resolve”.

„Potrivit normativelor Parlamentului României, ale CSAȚ şi ale eşaloanelor superioare în domeniul misiunilor în afara teritoriului statului român, ca rezultat al caracteristicilor mediilor operaţionale externe în care se acţionează, Forţele Terestre Române au rămas, şi în anul 2019, din punct de vedere al dislocării personalului, echipamentelor şi tehnicii militare, principalul contributor al Armatei României la misiuni externe”, ne informează MApN.

Forţele Terestre ale Armatei României au avut în anul 2019 şi vor păstra şi în anul 2020, în ţară, pachete de forţe „în aşteptare” - dislocabile la ordin - în măsură să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei. De asemenea, structuri ale Forţelor Terestre Române sunt nominalizate şi se instruiesc ca forţe de rezervă pentru misiuni şi operaţii ale NATO, ONU, UE, OSCE sau de tip coaliţie.

 

Obiectivele Forțelor Terestre pentru anul în curs

 

În perspectivă, obiectivele principale ale Forţelor Terestre Române pentru anul 2020, enunţate de generalul-maior Dorin Blaiu şi aprobate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale, sunt: dezvoltarea sistemului de comandă-control, demonstrarea capacităţii de reacţie a categoriei de forţe pentru descurajare militară prin derularea unui continuu program de exerciţii şi de executare a misiunilor, crearea unor capabilităţi de răspuns pregătite să respingă eventuale acţiuni agresive la adresa României şi, nu în cele din urmă, finalizarea procesului de modernizare a învăţământului militar.

„Toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul 2020 vor fi îndeplinite. Avem toate premisele să reuşim deoarece planurile sunt întocmite, bugetul este alocat şi, ceea ce este cel mai important, Forţele Terestre Române dețin personalul calificat să ducă la bun sfârșit acest lucru”, a concluzionat generalul-maior Dorin Blaiu la finalul ședinței de autoevaluare.

(w670)

Forțele Terestre Române dezvoltă obiectivele trasate pe 2020 și amintesc că pe linia de efort a instruirii, dincolo de activităţile curente de pregătire profesională (inclusiv pe componenta învăţământului şi educaţiei militare care a cunoscut un proces de restructurare şi modernizare pe parcursul anului 2019) a tuturor comandamentelor şi trupelor, în anul 2019, s-au planificat, organizat şi desfăşurat un număr de 12 exerciţii majore (în poligoane din ţară, în principal, dar şi din străinătate) la care au participat aproximativ 20.000 de militari (din care 9.000 de camarazi din state membre ale NATO şi partenere s-au instruit la noi în ţară). În acest sens, pentru anul 2020, structuri ale Forţelor Terestre Române vor rămâne, în continuare, angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, fiind planificate participarea de forţe şi mijloace la exerciţii naţionale şi înafara spaţiului naţional, inclusiv la unul dintre cele mai mari exerciţii ale NATO, cum ar fi „Defender Europe 20", care sunt incluse în operaţia NATO „Atlantic Resolve".

Acest tip de bilanţ anual al structurilor militare – la orice nivel – se desfăşoară în baza normativelor militare în vigoare, are un caracter ordinar şi se efectuează, de regulă, în ultimele zile ale lunii decembrie a anului analizat sau în primele zile ale anului următor celui analizat, în funcţie de eşalonul ierarhic şi, evident, de planificarea prealabilă, mai transmit Forțele Terestre Române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel