Fălcoi: „Interesul Indoneziei pentru România e foarte mare”. Indonezia are nevoie de echipamente night vision și muniție smart

Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române - Facebook
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române - Facebook

În urmă cu aproximativ două săptămâni o delegație a României s-a întors dintr-o vizită oficială în Indonezia. Delegația a fost reprezentată atât la nivel politic, cât și la nivel al industriei de apărare. Și există unele oportunități de care România ar putea profita, Indonezia fiind foarte interesată de o colaborare cu noi.

Delegația României a fost condusă la nivel politic, de Nicu Fălcoi (USR-PLUS), președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe și membru al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului. Delegația a fost reprezentată la nivelul industriei de Viorel Manole, directorul Patromil.

 

„Interesul Indoneziei pentru România este foarte mare”

 

Atât Nicu Fălcoi, cât și Viorel Manole au fost prezenți la interviurile DefenseRomania, în cursul săptămânii trecute, unde s-a discutat despre această vizită, considerată de deputatul român ca „cea mai importantă delegație postdecembristă”.

Iar Nicu Fălcoi spune că Indonezia e extrem de interesată de România. Au fost întrevederi inclusiv la nivel înalt.

„A fost o vizită care trebuia făcută de mai mult timp. Interesul Indoneziei pentru România este foarte mare. Am avut mai multe întâlniri la nivel înalt, sunt puține vizite de acest tip care să aibă atât de multe întrevederi la nivel înalt. M-am întâlnit în Indonezia cu doi miniștri, doi viceminștri, președinta comisiei care se ocupă de apărare și intelligence, am vizitat două fabrici din Indonezia. A fost un program foarte dens și cred că oportunitățile sunt foarte mari”, a declarat Nicu Fălcoi, în interviul acordat DefenseRomania. Deputatul a subliniat că deși România și Indonezia au relații diplomatice de peste șapte decenii, în ultimul timp relațiile economice au fost din păcate foarte reduse.

Spre exemplu, exportul către Indonezia a fost de aproximativ 19 milioane de dolari, ceea ce e foarte puțin în contextul în care Indonezia este o țară cu peste 270 de milioane de locuitori.

Nicu Fălcoi a conchis că, în opinia sa, aceasta a fost „cea mai importantă delegație posdecembristă”, cu referire evident la industria de apărare și oportunități economice.

 

Indonezia percepe România ca pe un partener. Industria lor de apărare, implicată în producție civilă

 

Viorel Manole, directorul Patromil, în cadrul interviului, a subliniat importanța vizitei precizând că faptul că din delegație au făcut parte membri ai Parlamentului și ai Guvernului a ajutat la deschiderea mai multor uși pentru industrie, admițând faptul că partea de cooperare industrială are nevoie și de sprijin politic.

„Am rămas surprinși de ce oportunități sunt. Spre exemplu, compania din Bandung, o companie similară Romarmului, nu are un nivel de integrare foarte ridicat al produselor proprii. Foarte multe echipamente sunt din import și nu sunt cele mai competitive. Cu excepția unor armamente de calibru mic, transportoare 6x6 și 8x8, dar doar la nivel de asamblare, restul producției e o producție civilă”, precizează Manole.

„Am avut discuții extrem de focusate pe ceea ce am putea lucra împreună. Indonezia este o țară în actuala situație geo-strategică, extrem de curtată atât de China, cât și de SUA, iar Rusia este foarte atentă. Avantajul României este că suntem văzuți ca niște parteneri. Noi nu facem parte din marile puteri care nu negociază și merg pe strategia take it, or leave it (n.r. - în cazul de față, cumperi sau nu). Ne-au perceput ca pe niște parteneri și cunosc avantajele unei țări UE și NATO”, a mai spus acesta.

 

Ce ar putea vinde România? Indonezia are nevoie urgentă de muniție inteligentă, echipamente de protecție și echipamente de vedere pe timp de noapte

 

Întrebat ce ar putea produce mai exact industria noastră și ar fi de interes pentru Indonezia, reprezentantul Patromil ne-a precizat că au fost identificate câteva nevoi urgente ale Indoneziei.

„Am discutat foarte deschis. Ca să vă răspund foarte clar, am identificat câteva nevoi principale și urgente ale Indoneziei, precum: muniție inteligentă, mă refer la focoase electronice, submuniție pe care noi în România le produce și suntem dispuși să colaborăm cu ei. Sunt extrem de interesați. Au nevoie urgentă și de echipamente de protecție balistică, de veste antiglonț și căști de nivel de protecție peste III, ceea ce la noi Stimpex produce în mod uzual de mult timp și chiar e un furnizor în NATO”, a continuat Viorel Manole.

O altă zonă în care ar putea fi o „pâine de mâncat” pentru industria de apărare de la noi ar fi în ceea ce privește optoelectronica. În acest sens s-a identificat nevoia Indoneziei și de aparatură de vedere pe timp de noapte, domeniu în care ar putea excela companii precum Pro Optica sau Ior SA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel