Propunerea se doreşte a fi o soluţie calculată pentru Lockheed Martin, care își propune să integreze în F-35 tehnologiile avansate dezvoltate pentru propria sa ofertă de avion de generaţia a 6-a, cea care a pierdut competiția Next-Generation Air Dominance (NGAD), potrivit Air & Space Forces Magazine.
Această strategie oferă Pentagonului o opțiune de a acoperi un potențial decalaj de capabilități, într-un moment de presiuni bugetare și provocări de producție.
„Am licitat pentru NGAD. Toată lumea știe că nu am fost selectați, dar pivotarea pe care am făcut-o este una pe care o luăm extrem de în serios”, a declarat Taiclet. El susține că un F-35 modernizat ar putea oferi 80% din capabilitățile NGAD la 50% din cost, reprezentând astfel „cea mai bună opțiune financiară” pentru guvernul american.
„NGAD... s-ar putea să nu fie operațional prea curând'', a adăugat el, sugerând un interval de „cinci, poate chiar zece ani”. „În acest interval, F-35 este singurul avion de vânătoare de care sunt conștient și care poate construi efectiv acea punte” către o nouă forţă aeriană.
Pentru a-și susține argumentul, Taiclet a subliniat performanța recentă a avionului, descriindu-l ca fiind „dovedit în luptă” în condiții extrem de dificile, cu referire la rolul său, alături de F-22, în operațiunea recentă care a vizat site-urile nucleare iraniene.
El a evidențiat capacitatea platformei de a opera nedetectată în spațiu aerian contestat, suprimând apărarea inamică și fiind interoperabil cu alte active militare, inclusiv sateliți și avioane de generația a patra.
Avionul F-35, gândit pentru a rămâne operaţional o lungă perioadă de timp
„F-35 este aici pentru a rămâne, într-un mod sigur, activ pentru mult timp. Este singurul avion de generația a cincea aflat în producție în acest moment, dovedindu-şi calităţile în luptă”, a insistat Taiclet.
Propunerea vine într-un moment critic pentru programul F-35. Bugetul Pentagonului pentru 2026 a redus comenzile la doar 47 de unități, deși Congresul încearcă să crească acest număr.
În același timp, Lockheed a depășit provocările tehnice care au dus la o pauză de un an în livrări. Compania a finalizat integrarea hardware pentru upgrade-ul Tech Refresh 3 (TR-3), care stă la baza celor aproximativ 80 de îmbunătățiri din pachetul Block 4.
„La începutul acestei luni, am lansat un nou software, continuând maturizarea și construcția capabilităților avansate Block 4”, a spus Taiclet, menționând că actualizarea îmbunătățește interfața pilotului și adaugă noi capacități de armament și război electronic.
În ciuda întârzierilor anterioare, Lockheed se așteaptă să livreze între 170 și 190 de avioane F-35 în 2025, semn că linia de producție se stabilizează.
Astfel, strategia Lockheed Martin este clară: în fața pierderii contractului pentru viitorul avion de vânătoare NGAD, compania își dublează eforturile pe cel mai de succes activ al său.
Propunerea de a transforma F-35 într-o versiune „Ferrari”, folosind investiții deja făcute în cercetare și dezvoltare pentru NGAD, reflectă o decizie pragmatică ce oferă Pentagonului o soluție eficientă pentru un deceniu de incertitudine, consolidând în același timp relevanța platformei F-35 pentru deceniile următoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News