F-16 și F-35 israeliene sunt pregătite să distrugă inamicul în nord. Va recurge Iranul la decizia nesăbuită de se lua la „trântă” cu SUA?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului
EXCLUSIV
F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului

Invadarea Fâșiei Gaza de către Israel e iminentă pentru a atinge obiectivul distrugerii grupării teroriste palestiniene Hamas. Dar ce se va întâmpla pe frontul din Nord, unde activează gruparea șiită Hezbollah, subordonată total Iranului? Cum vor răspunde IDF (forțele de apărare israeliene) unei escaladări în nord odată cu intrarea în Gaza? Și, mai ales, va sta Iranul în afara jocului în ceea ce privește o intervenție militară directă?

DefenseRomania a participat la un briefing organizat de EIPA (Europe Israel Press Association) intitulat „Israel's Fight Against Terror: Can it be done differently? Consequences and effects for Europe”. În cadrul briefingului mai mulți experți au prezentat jurnaliștilor străini situația de pe front. 

Un din întrebările pe care publicația noastră le-a adresat s-a referit la ceea ce se întâmplă în nordul Israelului, la granița cu Libanul, unde activează gruparea teroristă Hezbollah.

În comparație cu Hamas din Gaza, Hezbollah deține un număr mult mai mare de rachete, având totodată și o capacitate mult mai mare în ceea ce privește nu doar aspectul tehnologic, dar și pregătirea de luptă. Hezbollah e însă subordonat în întregime Iranului. Dacă gruparea teroristă sunită Hamas primește finanțare din Iran și asistență militară, dar își păstrează o oarecare independență de acțiune, Hezbollah, grupare șiită, e supusă în totalitate Iranului.

Hezbollah deține aproximativ 200.000 de rachete, potrivit estimărilor experților.

Așadar, e pregătit Israelul ca Hezbollah să deschidă un nou front după ce începe ofensiva în Gaza?

 

Aviația militară israeliană ar putea ține Hezbollah în bombardamente permanente timp de 3 luni, în timp ce forțele terestre curăță Gaza. Iranul nu e dornic să ia o decizie nesăbuită, să intervină direct și să atragă SUA în conflict

 

2. F-16 Fight... (f-16-israel_95757100.jpg)

F-16 Fighting Falcon, foto: Forțele Aerinene ale Israelului

Răspunsul pe care ni l-au dat experții e da. Deși Hezbollah nu își dorește o confruntare militară directă cu IDF (forțele de apărare israeliene), liderii grupării șiite ar putea fi forțați să recurgă la o agresiune militară mai accentuată împotriva Israelului în contextul evenimentelor din Fâșia Gaza.

Generalul (r.) Yaakov Amidror, ulterior fost consilier pe probleme de securitate națională, a explicat situația din teren, în contextul întrebării de mai sus adresate de publicația noastră. 

Acesta subliniază că Israelul a înțeles de la început pericolul, anume că Hezbollah ar putea fi împinsă în război de către Iran. Tocmai acesta este motivul pentru care au fost mobilizați peste 350.000 de rezerviști.

Astfel, fostul oficial al IDF spune că Armata regulată e suficientă pentru a face față în Gaza, dar mobilizările vizează o potențială escaladare de către Iran a războiului prin aruncarea în luptă a Hezbollah.

Generalul (r.) Yaakov Amidror e de părere că într-un asemenea scenariu, Israelul are capacitatea de a lupa pe două fronturi.

Cum se va desfășura acest lucru?

Aviația militară israeliană, dotată cu avioane modenre occidentale, de la F-16 Fighting Falcon la F-35 Lightning II în versiunea Adir - special modificată pentru nevoile Israelului - va lovi masiv zona de nord unde activează Hezbollah, în timp ce forțele terestre vor face „curățenie” în Gaza pentru distrugerea Hamas. 

Potrivit fostului oficial IDF aviația militară are capacitatea să poarte un război continuu timp de 3 luni împotriva Hezbollah, iar mai apoi să intervină forțele terestre.

„Orice operație în nord va fi făcută de aviația militară iar forțele terestre pot acționa în Gaza în acest timp” - Yaakov Amidror, IDF - Researcher JISS The Jerusalem Institute for Strategy and Security and JINSA The Jewish Institute for National Security of America Strategic Center in Washington DC, former National Security Advisor of Israel.

Acesta estimează că războiul pe teritoriul Fâșiei Gaza poate dura de la câteva săptămâni la 6 luni.

 

Intervenția directă și o confruntare militară cu SUA - o decizie sinucigașă care ar duce la finalul regimului fundamentalist de la Teheran

 

Totodată, generalul (r.) Yaakov Amidror consideră că prezența portavioanelor americane în regiune, USS Eisenhower și USS Gerald R. Ford, împreună cu grupurile lor de luptă, o forță navală impresionantă, e un mesaj transmis cât se poate de clar Iranului. Orice intervenție directă a Iranului împotriva Israelului va însemna o confruntare militară a Iranului cu SUA, lucru pe care cu siguranță Teheranul nu și-l dorește.

O opinie similară în cadrul briefingului a avut-o și expertul Claude Moniquet, președintele și fondatorul think tank-ului European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC) din Belgia, care a adăugat că o intervenție militară directă a Iranului va fi sinucigașă și echivalează cu sfârșitul regimului ayatollah-ului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel