Urmărește emisiunea live



F-16 în schimbul aderării Suediei la NATO? Biden și Erdogan - primele discuții după alegerile din Turcia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Președintele Biden s-a alăturat celorlalți șefi de stat care l-au felicitat pe președintele turc Tayyip Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia de duminică.

Joe Biden a dezvăluit că discuția dintre cei doi șefi de stat a punctat și două subiecte importante, aflate pe agenda bilaterală a celor două state, dar care au impact major pentru întreaga regiune euroatlantică.

Președintele american confirmă că președintele turc Tayyip Erdogan a reiterat dorința Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 din Statele Unite. La rândul său, Biden i-a spus că Washingtonul dorește ca Ankara să renunțe la obiecția Suediei privind aderarea la NATO.

"Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El încă vrea să discutăm detaliile pentru (livrarea aeronavelor n.r.) F-16. I-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia, așa că haideți să facem asta. Vom relua discuțiile”, a spus Biden reporterilor.

Președinția turcă a confirmat că cei doi lideri au convenit să aprofundeze cooperarea în toate aspectele relațiilor lor bilaterale, care au crescut în importanță în fața provocărilor regionale și globale, scrie Reuters.

Dosarul aderării Suediei la NATO Vs. F-16?

Foto: Forțele Aeriene turce

Turcia a fost principalul opozant al intrării Suediei în NATO, iar alegerea lui Erdogan pentru un nou mandat de președinte ar putea debloca poziția inflexibilă a Ankarei. Joe Biden a adăugat că va discuta mai multe cu liderul turc.„Am ridicat această problemă cu el. Vom vorbi mai multe despre asta săptămâna viitoare”, a spus șeful de la Casa Albă.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut aderarea la NATO, o schimbare radicală a politicii de nealiniere militară a celor două state. Cererile de aderare trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO. Turcia și Ungaria nu au aprobat încă cererea Suediei.

Turcia caută să cumpere F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de modernizare din Statele Unite. Dar vânzarea a fost blocată din cauza obiecțiilor Congresului SUA cu privire la refuzul Ankarei de a da undă verde extinderii NATO, precum și a problemelor din domeniul drepturilor omului și a politicii în Siria, chiar dacă administrația Biden a spus în repetate rânduri că sprijină vânzarea de aeronave de luptă.

Ca un prim pas făcut în direcția concilierii celor două poziții, Congresul SUA a aprobat la începutul acestui an, la câteva zile după ce Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO, un pachet aproape sibolic, în valoare de 259 de milioane de dolari, care include actualizări de software pentru avionică pentru flota actuală de avioane de luptă F-16 a Turciei.

Administrația Biden respinge oficial afirmațiile că Washingtonul leagă vânzarea F-16 de extinderea NATO.

F-16 / foto: Ministerul Apărării din Turcia

Totuși, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în ianuarie că SUA a confirmat faptul că aprobarea intrării statelor scandinave în NATO va fi privită pozitiv de către Congres.

De altfel, un grup bipartizan de senatori, într-o scrisoare din februarie către Biden, a declarat că eșecul Turciei de a ratifica protocoalele de aderare pentru Suedia și Finlanda, care încă așteptau la momentul respectiv, va „pune sub semnul întrebării această vânzare în așteptare”, referindu-se la F-16.

O sursă familiarizată cu discuțiile a spus că Statele Unite au spus anterior Turciei că ar fi greu să convingă Congresul să aprobe acordul F-16 dacă Ankara nu dă undă verde Suediei.

Motivația Turciei pentru refuzul ratificării aderării Suediei este că țara scandinavă găzduiește membri ai unor grupări militante pe care le consideră a fi teroriști.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel