”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete DF-17, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Rachete DF-17, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.

Este cunoscut deja că arsenalul Chinei de rachete balistice intercontinentale (ICBM) l-a depășit deja pe cel al Statelor Unite.

Contraamiralul Thomas Buchanon, Director de Planificare al Comandamentului Strategic al Pentagonului (STRATCOM), a declarat că Beijingul a construit trei noi facilități cu o capacitate de 300 de silozuri pentru ICBM-uri.

Foto: Contraamiralul Thomas Buchanan, Director, STRATCOM

Prezent la un eveniment privind Problematica Nucleară, organizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), Thomas Buchanon a precizat că Statele Unite au în față cea mai importantă provocare din ultimele decenii.

”Ritmul expansiunii nucleare a Chinei este fără precedent. Dacă vor continua la nivelul anticipat, ar putea avea peste 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat Buchanon.

China nu dă semne că ar putea să își tempereze apetitul nuclear, mai ales că declarațiile liderilor chinezi sunt la fel de alarmante, arată oficialul american, citând declarațiile președintelui Xi, care își îndeamnă forțele armate să crească ritmul pregătirilor pentru război.

 

Troica nucleară e completă: China - Rusia - Coreea de Nord

La rândul său, Rusia și-a radicalizat retorica nucleară, inclusiv prin modificarea doctrinei nucleare, care are implicații asupra Ucrainei și aliaților săi.

Rusia deține peste 2.000 de arme nucleare tactice, care nu sunt acoperite de Tratatul New Start, privind numărul armelor nucleare, explică oficialul american.

De asemenea, Coreea de Nord, cu ajutorul aliaților săi, Rusia și China, continuă să-și dezvolte arsenalul nuclear și deține rachete care sunt o amenințare atât pentru vecinii săi, dar și pentru teritoriul SUA. Coreea de Nord a testat mai multe rachete decât orice alt stat.

 

Reacția SUA

Baza Forțelor Aeriene ale Statelor Unite de la Malmstrom - care servește drept bază de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale (ICBM) ale SUA - Minuteman III

Menținerea capacității de descurajare a SUA. Modernizarea arsenalului SUA de rachete balistice intercontinentale este esențială pentru a ține pasul cu provocările, dar și pentru a avea un avantaj competitiv.

În acest sens, în deceniul următor, Statele Unite se vor putea baza pe viitoarele submarine cu propulsie nucleară din clasa Columbia, dotate cu rachete balistice intercontinentale, dar și pe bombardierul strategic B-21 Raider, primul avion de generația a 6-a.

De asemenea, contraamiralul Thomas Buchanan a subliniat că Statele Unite recunosc potențiala nevoie de un răspuns nuclear, dar subliniază importanța păstrării unei părți a arsenalului pentru descurajare pe termen lung.

„Nu trebuie să epuizăm toate resursele într-un singur conflict pentru că riscăm provocări viitoare de securitate”, a spus Buchanan.

El a adăugat că strategia nucleară a SUA urmărește să asigure că SUA rămâne un lider global evitând, în același timp, situațiile care ar duce la lovituri nucleare. Buchanan a cerut intensificarea dialogului cu Rusia, China și Coreea de Nord pentru a reduce riscul unui conflict nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel