Exercițiu comun al forțelor aeriene ale SUA și Israelului: Avioane de luptă F-15 și F-16 au simulat o lovitură asupra unui obiectiv strategic din zona Orientului Mijlociu

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O grupare de aviație americano-israeliană constituită din aeronave de generația a cincea F-35, pe post de vârf de lance, și din avioane tactice de luptă F-15 și F-16 au simulat o lovitură asupra unui obiectiv de importanță strategică din zona Orientului Mijlociu.

Desigur, în informațiile oficiale date presei despre exercițiul aerian bilateral israelo-american, desfășurat în estul Mediteranei (29-30 noiembrie), nu s-au făcut referiri la elemente concrete din scenariul exercițiului. Dar aeronavele F-35, F-15 și F-16 au menționate, iar un antrenament cu una dintre cele mai letale combinații de aeronave de luptă din lume, sprijinită și de avioane de realimentare în aer, semnifică o activitate care depășește, cu siguranță, nivelul exercițiilor de rutină.

Aeronavele participante la exercițiu au fost echipate cu încărcături complete de armament și muniție, ceea ce este mai puțin obișnuit, precizează publicația The War Zone. Forțele Aeriene americane au implicat în exercițiu avioane de luptă multirol F-15E Strike Eagles și F-16 Vipers, avioane de realimentare KC-10 Extender și KC-135 Stratotanker, iar partea israeliană a desfășurat avioane stealth F-35I Adir avioane de luptă F-16.

Potrivit fotografiilor foarte detaliate puse la dispoziție de organizatorii exercițiului, aeronavele F-15E au avut la bord muniții JDAM din ambele versiuni - GBU-38/B (225 kg) și GBU-31/B (900 kg), precum și bombe cu diametru mic (SDB), GBU-39/B.

Cel puțin una dintre GBU-31/B de 1.000 de kg pare să fie împerecheată cu un focos BLU-109/B antibuncăr, care poate străpunge fortificații din beton armat cu o grosime de 1,2 – 1,8 metri, remarcă The War Zone.

Forțele Aeriene israeliene (IAF) au precizat pe contul de Twitter al instituției că exercițiile „au simulat diverse scenarii în fața amenințărilor emergente din regiune. Aceste exerciții reprezintă o parte centrală a cooperării strategice, care crește între cele două forțe armate în fața provocărilor comune din Orientul Mijlociu, conduse de Iran”.

Potrivit declarației oficiale a IAF, în manevre au fost implicate și avioanele israeliene F-16I Sufa, optimizate pentru lovituri cu rază lungă. Cu toate acestea, aeronavele respective nu au fost prezente în fotografiile furnizate, posibil, din cauza echipării cu vreun tip nou de armă.

IAF au mai precizat: „Ca parte a manevrelor, Divizia de Informații a desfășurat un exercițiu la scară largă care a simulat o campanie împotriva țărilor din cercul al treilea și a testat capabilitățile de a aduna, cerceta și de a „genera” ținte, făcând informațiile accesibile pentru forțele operaționale”.

Așa-numitul ”al treilea cerc” este, de asemenea, o referire explicită la Iran, ca parte a unei doctrine militare mai ample care se referă la cele trei niveluri de amenințări directe cu care se confruntă Israelul. Primul cerc cuprinde grupuri militante de la granițele Israelului, cum ar fi Hamas, în timp ce al doilea cerc este ocupat de amenințări mai mari, inclusiv Siria și Hezbollah. În cele din urmă, al treilea cerc conține țări ostile care nu au graniță cu Israelul, în special Iranul.

În perioada mai - iunie, Forțele Armate ale Israelului au desfășurat exercițiul ”Carele de foc” (Chariots of Fire 2022), considerat cel mai mare și complex exercițiu desfășurat vreodată în Israel. Exercițiul s-a concentrat și pe misiuni la mare distanță împotriva unui inamic sofisticat, precum Iranul. Se pare că scenariile au inclus atacarea unor ținte de mare valoare și puternic fortificate, care ar fi reprezentative pentru conducerea și comanda-controlul iranian și chiar pentru instalațiile de rachete balistice. Pe lângă mijloacele de atac cu rază lungă ale IAF, susținute de avioane de realimentare în aer, exercițiul a implicat forțe speciale și componente cibernetice.

Totuși, potrivit informațiilor oficiale, la Chariots of Fire, Forțele Aeriene americane nu au oferit sprijin pentru realimentarea aeriană în atacul simulat asupra Iranului, în timp ce acum israelienii precizează clar că acest sprijin a existat, remarcă publicația The War Zone.

În timp ce partea israeliană a fost deosebit de deschisă cu privire la Iran ca potențial inamic în acest ultim exercițiu, partea americană a oferit explicații mult mai atent formulate cu privire la implicarea sa.

„Acest exercițiu bilateral demonstrează angajamentul CENTCOM [S.U.A. Comandamentul Central] față de securitatea regională”, a declarat generalul Michael „Erik” Kurilla, comandantul CENTCOM.

„Acest exercițiu demonstrează angajamentul nostru de a colabora cu Israelul pentru a contracara amenințările la adresa securității și stabilității regionale”, a adăugat generalul Alexus Grynkewich, comandantul U.S. Air Forces Central (AFCENT).

Totuși americanii subliniază că exercițiul, unul destul de amplu și ambițios, este doar începutul cooperării avansate la nivel de forțe aeriene.

”Acest exercițiu marchează ceea ce se anticipează a fi primul dintre câteva menite să îmbunătățească capabilitatea aeriană bilaterală dintre forțele aeriene americane și israeliene, de când a fost adoptată Declarația comună privind parteneriatul strategic SUA-Israel, la Ierusalim, la începutul acestui an”, se precizează în comunicatul de presă al AFCENT.

În timpul unei vizite recente în Statele Unite, Aviv Kochavi, șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare ale Israelului, a spus că armatele celor două țări ar trebui să accelereze planurile comune pentru acțiuni ofensive împotriva Iranului, în special, potrivit The Times of Israel.

Kochavi a mai spus că activitățile comune cu armata americană în Orientul Mijlociu vor fi „extinse semnificativ” în viitor.

Pe fondul eforturilor președintelui Joe Biden de a resuscita un acord nuclear cu Iranul, Israelul a cerut asigurări Statelor Unite că vor împiedica Iranul să obțină arme nucleare, dacă este necesar, prin mijloace militare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel