Exercițiile militare algeriano-ruse alimentează controversele aliniamentelor internaționale

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Forțele navale algeriene și ruse desfășoară timp de patru zile manevre militare în Marea Mediterană. Deși au fost planificate din timp, aceste manevre au implicații politice, în lumina polarizării accentuate a mapamondului din cauza crizei ucrainene și odată cu escaladarea vocilor la Washington care cer ca Algeria să fie pedepsită pe fondul cooperării sale militare crescânde cu Rusia.

Ministerul algerian al Apărării a anunțat că unități ale forțelor navale au început să desfășoare exerciții militare în comun cu forțe similare din Rusia, aceasta fiind a doua manevră din ultimele luni, ceea ce confirmă hotărârea celor două țări de a-și consolida cooperarea militară.

În contextul întăririi relațiilor bilaterale de cooperare militară dintre Marina Armatei Naționale Populare și Forțele Navale ale Federației Ruse, un detașament de nave de luptă rusești a ancorat marți, 18 octombrie 2022, în portul Alger, pentru a participa timp de patru zile la exercițiul "Manevre navale comune 2022"

Algeria este considerată în continuare aliatul istoric al Rusiei în regiunea nord-africană, fiind unul dintre cei mai mari clienți ai armelor rusești, iar în ultimii ani a încheiat contracte uriașe cu Moscova pentru furnizarea de diverse tipuri de arme și echipamente militare, în special aeriene și terestre.

Criza ucraineană a venit să arunce o umbră asupra Algeriei, plasând-o într-o stare de polarizare fără precedent între Rusia, pe de o parte, și Statele Unite și Europa, pe de altă parte, în special în domeniul energiei și al cooperării militare. Deși Algeria menține echilibrele într-o manieră încă acceptabilă, supărarea crescândă a ambelor părți o poate costa pe viitor.

Lista reprezentanților Congresului SUA care cer guvernului să includă Algeria în categoria inamicilor Americii, din cauza cooperării sale militare cu Moscova, s-a extins la aproximativ 30 de semnături.

Semnatarii susțin că încheierea unor contracte uriașe de arme cu Rusia reprezintă o ușurare pentru trezoreria rusă, datorită veniturilor din aceste tranzacții, ceea ce împiedică eforturile Washingtonului și ale UE de a impune sancțiuni descurajatoare împotriva Moscovei din cauza crizei ucrainene și astfel de aranjamente o ajută să găsească resurse financiare alternative.

De la apariția noii conduceri militare în Algeria sub conducerea generalului-locotenent Said Chanegriha, s-a remarcat o apropiere strânsă între cele două țări, în special în domeniul militar, și s-a vorbit despre aripi pro-Moscova în cadrul armatei, ceea ce ar fi alarmat guvernele occidentale. Potrivit unor scurgeri de informații apărute după întâlnirea dintre ambasadorul SUA în Algeria și șeful Statului Major al Armatei algeriene, diplomatul american a vorbit despre "recomandări de a sta departe de influența rusă pentru că ultimul cuvânt îi va reveni Vestului în criza ucraineană".

În urmă cu câteva zile, agenția Sputnik a emis o informare detaliată cu privire la deținerea de către Algeria a sistemului de apărare S-400, a cărui posesie a fost îndoielnică la nivel oficial.

Algeria a prezentat sistemul S-300 în timpul sărbătorilor militare care au avut loc în iulie cu ocazia zilei independenței şi au existat relatări contradictorii despre sistemul S-400, până când a venit confirmarea agenției Sputnik.

Vocile algeriene au escaladat recent, cerând menținerea distanței în conflictul ruso-occident din Ucraina, având în vedere că atitudinea unei părți va provoca furia celeilalte, iar chestiunea s-ar putea transforma într-un fel de răzbunare similară cu ce s-a întâmplat în Irak la începutul mileniului, mai ales că țara nu este capabilă să confrunte sau să gestioneze echilibrul între marile puteri. Există temerea că apropierea de ruși ar duce la presiuni viitoare din partea Occidentului, deși flexibilitatea pe care Europa o arată în prezent față de Algeria provine din asigurarea accesului la gazele naturale.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel