Estonia dorește ca Rusia să-i retrocedeze vechile teritorii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul eston solicită Moscovei retrocedarea anumitor teritorii ruse care aparțin Estoniei conform Tratatului de pace de la Tartu din 1920. Estonia este singurul stat membru NATO care nu are un tratat de frontieră ratificat cu Rusia. potrivit news.err.ee și The Moscow Times.

La 2 februarie 1920, guvernul bolșevic al Rusiei Sovietice a semnat Tratatul de pace de la Tartu cu Republica Estonia. În conformitate cu acest tratat, Moscova a recunoscut independența Estoniei, precum și transferul unei părți a provinciei Petrograd, inclusiv a orașelor Narva și Ivangorod, precum și a părții de vest a guberniei Pskov și orașul Izborsk.

După ce Estonia a fost ocupată de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă (SSR Estona) și abia după întoarcerea ocupației sovietice în republicile baltice, în 1944, Moscova a denunțat tratatul de la Tartu.

Rusia susține că acest tratat a fost invalidat atunci când Estonia a devenit parte a Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Poziția graniței eston-ruse a fost în cele din urmă convenită în 2005, după 11 ani de negocieri. A fost semnat un tratat la frontieră, dar acesta nu a fost încă ratificat, deoarece Estonia insistă asupra respectării Tratatului de la Tartu, în timp ce Rusia refuză să-l ia în considerare.

„Semnătura Rusiei cu privire la aceste tratate trebuia revocată pur și simplu datorită faptului că parlamentul eston a introdus în textul legii ratificării o serie de formulări politice care fac referire la Tratatul de pace de la Tartu, care nu este în vigoare și care implică pretenții teritoriale faţă de Rusia", a declarat Sergey Belyaev, directorul celui de-al doilea departament european al Ministerului rus de externe.

Henn Polluaas, președintele parlamentului Estoniei și membru al Partidului Popular Conservator, a declarat că Estonia nu are nevoie de pământul rusesc.

„Estonia nu are pretenții teritoriale faţă de Rusia. Nu vrem un metru pătrat de teritoriu rus. Vrem doar ca ale noastre [teritorii] să fie retrocedate. Rusia a anexat aproximativ cinci procente din teritoriul Estoniei ", a scris Polluaas pe Facebook.

În opinia politicianului eston, progresul în tratatul de frontieră cu Rusia nu poate fi făcut decât după ce Moscova recunoaște Tratatul de la Tartu și granițele republicii baltice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a numit această condiție „inacceptabilă" și a subliniat că Moscova nu poate fi de acord cu o astfel de cerere.

Ministrul Eston de Externe, Urmas Reinsalu, a remarcat că Tratatul de la Tartu este considerat valabil până în prezent și este legat de conceptele anexării ilegale a Estoniei și restabilirea suveranității țării. Din acest motiv, a spus el, un tratat la frontieră în condițiile dictate de Rusia nu va fi niciodată semnat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel