ENISA desenează harta noilor amenințări cibernetice apărite odată cu dezvoltarea rețelelor 5G

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Printr-un comunicat de presă, ENISA, Agenția pentru Cibersecuritate a Uniunii Europene anunță ca a fost publicat un raport cu privire la amenințările posibile pe care le aduce apariția și instalarea rețelele 5G, evaluând amenințările legate de a cincea generație de rețele de telecomunicații mobile 5G. ENISA, cu sprijinul statelor membre, al Comisiei Europene și al unui grup de experți, a publicat un raport extins privind amenințările legate de rețelele 5G. Pentru cei care doresc sa citească și să descarce raportul linkul este: https://europa.eu/!Hc96uQ .

A fost publicată o evaluare a riscurilor la nivel european a rețelelor 5G. Aceasta conține 10 scenarii de risc la nivel înalt, care își au fundamentul în evaluările naționale ale riscurilor de către statele membre ale UE. Peisajul raportului ENISA 5G de astăzi completează evaluarea riscului cu o viziune mai tehnică și mai detaliată asupra arhitecturii 5G, a activelor și a amenințărilor cibernetice pentru aceste active.

Peisajul amenințării ENISA 5G conține: o arhitectură detaliată care prezintă cele mai importante componente ale infrastructurii 5G prin 9 zoom-uri detaliate ale elementelor arhitecturale 5G menționate în evaluarea coordonată a riscurilor. Acestea includ arhitectura de securitate, arhitectura de slide-uri, arhitectura de calcul de margine, arhitectura de rețele definite de software, arhitectura fizică și altele. Raportul mai cuprinde și evaluări detaliate ale amenințărilor pentru componentele infrastructurii 5G. Amenințările evaluate rafinează harta riscurilor în cadrul evaluării riscurilor coordonate. În acest sens directorul executiv al ENISA, Juhan Lepassaar, a făcut următoarea declarație: „Sosirea rețelelor 5G aduce numeroase provocări de securitate la fel cum tehnologia de la 1G la 4G a făcut anterior. Raportul de astăzi va sprijini părțile interesate să realizeze analize mai detaliate ale amenințărilor și evaluări ale riscurilor axate pe anumite elemente ale infrastructurii 5G pentru a ajuta la înțelegerea expunerii la amenințări. "

Definit ca un ghid continuu pentru analiza decalajelor, raportul ENISA propune o analiză specifică. Infrastructurile 5G au un grad ridicat de complexitate datorită multiplelor caracteristici introduse de această tehnologie. În timp ce implementările de tip pilot ale tehnologiei 5G sunt în desfășurare, lucrările de standardizare avansează, de asemenea, ca și activitățile de dezvoltare a furnizorilor către migrații spre 5G. În acest mediu încă foarte dinamic, evaluările amenințărilor și ale riscurilor vor trebui efectuate în mod iterativ pentru a acoperi evoluțiile viitoare. Evaluarea dezvoltată a riscurilor 5G și peisajul amenințărilor 5G sunt pași inițiali către traiectoria de maturizare a ințelegerii a infrastructurilor 5G, implementarea și adoptarea acestora. Acestea vor trebui să fie actualizate periodic pentru a surprinde aceste modificări în mod corespunzător. Certificarea componentelor 5G este percepută ca un declanșator suplimentar al activităților de gestionare a amenințărilor și a riscurilor. Caseta de instrumente 5G, care sunt documente produse de grupul de cooperare NIS și de statele membre cu sprijinul ENISA, va fi publicată spre sfârșitul anului 2019. În acest fel, caseta de instrumente va oferi o serie de direcții și opțiuni diferite pentru statele membre a lua. Certificarea componentelor de arhitectură 5G este o acțiune probabilă în funcție de desemnarea exactă a instrumentelor în cadrul inițiativei de publicare a instrumentarului. Domeniul de aplicare al schemelor de certificare 5G trebuie să fie determinat de Comisia Europeană, cu contribuții din partea statelor membre și comunicat în mod corespunzător ENISA.

ENISA va continua să se implice în activități de cybersecurity 5G. Coordonarea cu activitățile la nivelul UE va fi esențială pentru succesul practicilor sigure 5G.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel