Emmanuel Macron a creat o situaţie tensionată la nivelul Alianţei Nord-Atlantice | Stoltenberg: NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ca un asa-zis semn al seriozității cu care Europa ia în serios agresiunea rusă pe continent, Franța "nu va exclude" trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, au declarat pe 27 februarie președintele francez Emmanuel Macron și premierul francez Gabriel Attal. Macron a făcut aceste comentarii inițiale cu privire la faptul că "nu exclude" desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina, în urma unei conferințe de la Paris dedicată acordării de ajutor Ucrainei. Probabil dorind să demonstreze o încrederea tot mai mare a Europei în combaterea agresiunii rusești, Macron a evocat pentru prima dată posibilitatea că statele occidentale să trimită trupe Ucraina.

După o întâlnire la Paris, luni, președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina în viitor, deși a subliniat că în prezent nu există un consens între aliați pe această temă. Conferința care a avut ca scop consolidarea sprijinului occidental pentru Ucraina a avut loc la 26 februarie la Palatul Elysée din Paris, Franța. Au participat cancelarul german Olaf Scholz, președintele polonez Andrzej Duda și prim-miniștrii din aproape 20 de țări ale Uniunii Europene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu are în plan să desfășoare trupe în Ucraina. Acesta a subliniat că deciziile individuale luate de anumite țări membre nu necesită sprijinul unanim al tuturor națiunilor membre, a precizat Stoltenberg într-un comentariu pentru Associated Press.

Stoltenberg a declarat: "Aliații NATO oferă un sprijin fără precedent Ucrainei. Am făcut acest lucru încă din 2014 și l-am intensificat după invazia la scară largă. Dar nu există planuri pentru a trimite trupe NATO în Ucraina".

Secretarul general al NATO a mai declarat că "acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant dreptul internațional".

"Conform dreptului internațional, Ucraina are, bineînțeles, dreptul la autoapărare, iar noi avem dreptul să o sprijinim în apărarea acestui drept", a adăugat Stoltenberg.

NATO, în calitate de alianță, oferă Ucrainei doar asistență și sprijin neletal, cum ar fi medicamente şi alte echipamente. Cu toate acestea, unele state membre ale Alianței trimit arme și muniții în baza unor acorduri bilaterale.

Orice decizie de desfășurare de trupe în numele NATO ar necesita sprijinul unanim al tuturor țărilor membre, în timp ce deciziile individuale ale unor țări specifice nu ar necesita un astfel de consens.

În cadrul unei vizite oficiale efectuate la Paris, la 26 februarie, premierul slovac Robert Fico a declarat că unele țări analizează dacă merită să încheie acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei rusești.

Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în viitor, după o întâlnire care a avut loc luni la Paris, subliniind că în prezent nu există un consens între aliați.

După declarația lui Macron, Cehia, Polonia și Suedia au declarat că nu iau în considerare ideea de a-și trimite trupele în Ucraina.

De asemenea, premierul suedez Ulf Kristersson a comentat declarația președintelui francez Macron, care nu a exclus trimiterea de trupe terestre în Ucraina, subliniind că această chestiune nu este relevantă în prezent pentru țara sa.

"Dacă o țară dorește să trimită trupe în altă parte a lumii, acest lucru nu afectează NATO'', a precizat Kristersson. El a declarat că această propunere nu este "deloc relevantă acum" pentru Suedia. 

Cezary Tomczyk, secretar de stat în cadrul Ministerului polonez al Apărării Naționale, a declarat, de asemenea, că Polonia nu ia în considerare ideea de a-și trimite militarii în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la un conflict direct între Alianță și Federația Rusă, ceea ce ar duce la escaladarea situației.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel