Elveția distruge 60 de sisteme de apărare aeriană Rapier, produse de UK și refuză transferul lor în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata elvețiană a achiziționat aceste sisteme în anii 1980.

Elveția dispune de sisteme antiaeriene care ar putea fi utile Ucrainei pentru a se apăra împotriva atacurilor aeriene ale Rusiei, dar se pare că decizia Bernei este aceea de a le dezafecta, scrie media elvețiană, citată de European Truth

Potrivit Ministerului Elvețian al Apărării, armata țării avea în dotare 60 de sisteme de rachete antiaeriene Rapier, iar primul lot de sisteme de apărare aeriană a fost deja distrus, în timp ce alte trei sunt în procedură de dezafectare.

Armata Elvețiană a achiziționat sisteme Rapier în anii 1980, iar în 2007, guvernul federal elvețian a modernizat sistemele. Ulterior, armata a achiziționat 2.000 de rachete ghidate moderne, iar Elveția a retras din serviciu sistemul de apărare aeriană Rapier la sfârșitul anului 2022.

 

Sistemul Rapier ar fi putut fi restituit Marii Britanii

 

Rapier este un sistem de fabricație britanică, iar în acest caz se aplică reguli complet diferite decât cele care reglementează armele elvețiene. Astfel, conform unei decizii a Consiliului Federal din 2006, sistemele străine dezafectate trebuie vândute înapoi în țara de origine cu prioritate, fără condiții.

O situație similară s-a consemnat în cazul restituirii tancurilor Leopard către Germania. În 2010, Elveția a returnat necondiționat peste 40 de Leopard. Acest lucru nu este considerat reexport.

În cazul Rapier, Elveția nu a trimis o solicitare Marii Britanii cu privire la posibilitatea de a-i returna sistemul de apărare aeriană.

Publicația notează că Elveția va dezafecta multe sisteme de arme străine în următorii ani. De exemplu, 248 de vehicule de luptă de infanterie M113 și peste 100 de tunuri de artilerie M109, care sunt produse americane.

 

Cum ar ajuta Ucraina

 

După cum s-a menționat, aceste sisteme și rachete sunt vechi, dar nu inutilizabile. Rapier ar putea fi foarte bine folosit împotriva țintelor care zboară la joasă înălțime, cum ar fi dronele iraniene de tip Shahed. De asemenea sistemele de apărare aeriană Rapier ar fi utile împotriva avioanelor sau a elicopterelor.

Eliminarea sistemului de apărare aeriană Rapier a provocat dezbateri aprinse în rândul politicienilor elvețieni.

„Este absurd că renunțăm la armele defensive”, a spus François Pointe, membru al Consiliului Național Elvețian din „Liberalii Verzi”, care susține transferul de arme în Ucraina.Transferul sistemului Rapier în Ucraina ar fi posibil din punct de vedere legal în Elveția.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Elvețiene pentru Politică de Securitate, transferul sistemelor în Ucraina ar fi posibil din punct de vedere legal.

Totuși, Kaj-Gunnar Sievert, purtătorul de cuvânt al Armasuisse, Oficiul Federal pentru Achiziții pentru Apărare, spune că „nu este uzual ca Elveția să ofere în mod activ sisteme militare dezafectate spre vânzare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel