Egipt ar putea balansa strategic Turcia în Marea Neagră

Răzvan Munteanu |
Data publicării:
EXCLUSIV

În urma unei conferinţe întinse pe o durată de trei zile în Novorossiysk, între oficialii ruşi şi omologii egipteni, cele două state au decis că vor efectua pentru prima dată un exerciţiu naval militar în Marea Neagră. Intitulat Podul Prieteniei 2020, evenimentul ar urma să aibă loc până la finalul acestui an, fiind perceput ca un semnal dat Turciei de către axa Moscova –Cairo.

Astfel, flota egipteană va trece prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele într-un context destul de tensionat între Ankara şi regimul Sisi care priveşte politica turcă de susţinere a mişcărilor islamiste din Orientul Mijlociu, cu precădere Frăţia Musulmană, drept o ameninţare la adresa propriei securităţi naţionale.

Mai mult, Rusia şi Egipt au interese comune atât în Libia cât şi în privinţa resurselor din Marea Mediterană iar exerciţiul naval anunţat de cele două state arată că Egipt este dispus să balanseze strategic. Pe acest fond, Egiptul va avea oportunitatea de a desfăşura un adevărat show de forţă, preşedintele Sisi investind masiv în forţele armate, în special cele navale, dotate recent cu armament de ultimă generaţie, printre care şi nave din clasa Mistral sau fregate FREMM.

De cealaltă parte, Rusia este nemulţumită de acţiunile Turciei din Nagorno-Karabah, Kîrgîstan sau Siria, acolo unde Ankara susţine miliţiile islamiste, privind Egipt ca o piaţă cu potenţial imens de desfacere pentru armamentul de producţie rusească dar şi un aliat alături de care îşi poate mări capacitatea de proiecţie în Orientul Mijlociu.

Un aspect interesant al dinamicilor geopolitice este dat de faptul că autorităţile egiptene nu au anunţat sau confirmat, cel puţin până acum, exerciţiul naval, acesta fiind oficializat doar de către partea rusă, prin intermediul TASS. Gestul denotă că regimul de la Cairo şi-ar putea schimba poziţia dacă Ankara nu va încerca să submineze eforturile recente ale Egiptului de mediere a crizei libiene. Cairo a găzduit în perioada 11-13 octombrie o serie de negocieri între părţile libiene, negocieri care ar urma să fie continuate într-o nouă fază privind realizarea noilor amendamente constituţionale.

Turcia riscă astfel să intre într-o furtună perfectă politica sa externă fiind nevoită să răspundă unor politici de securitate precum energia sau chestiunea kurdă dar şi să satisfacă evoluţiile interne acolo unde leadershipul are nevoie de o retorică care să satisfacă electoratul conservator-islamist şi cel naţionalist.

Până în prezent, Turcia a decis să efectueze exerciţii militare cu sistemul balistic S-400 pe coasta Mării Negre, în perioada 13-16 octombrie, la scurt timp după întâlnirea ruso-egipteană din Novorossiysk, arătând că, cel puţin pentru moment, nu este dispusă a face concesii în ceea ce priveşte dosarele sale de interes strategic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel