Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, în seara zilei de 22.07.2025, Ucraina a pierdut primul dintre avioanele sale de luptă Mirage 2000, care au fost furnizate de Franța țării atacate de Rusia.
Motivul prăbușirii aeronavei a constat într-un defect tehnic survenit în timpul misiunii, iar pilotul a reușit să se catapulteze la timp. Acest lucru a fost raportat peste noapte de Reuters și AFP, citând declarații ale reprezentanților Forțelor Aeriene ucrainene și ale președintelui Volodimir Zelenski.
“Din păcate, am pierdut un avion de luptă. Un echipament francez foarte puternic, unul dintre avioanele noastre de luptă Mirage”, a anunțat biroul președintelui ucrainean în această dimineață. “Pilotul a reușit să se ejecteze, (avionul) nu a fost doborât de ruși”, a adăugat Zelenski.
Potrivit oficialilor militari ucraineni, pilotul i-a raportat controlorului de zbor o defecțiune a echipamentelor aeronavei. “Apoi a acționat cu competență, așa cum era de așteptat într-o situație de criză, și a fost ejectat cu succes”, au spus reprezentanții Forțelor Aeriene. Echipa de salvare l-a găsit în stare stabilă și nu au fost înregistrate victime la sol, a adăugat armata ucraineană.
După cum a menționat presa ucraineană, incidentul a avut loc seara în regiunea Volyn din nord-vestul țării.
Pe de altă parte, presa rusă a speculat că avionul Mirage-2000 ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană. Posibil să fie vorba chiar de apărarea antiaeriană ucraineană, dar nu este exclusă nici implicarea mijloacelor rusești.
Ucraina, care se apără împotriva agresiunii armate ruse din februarie 2022, a anunțat livrarea primului lot de avioane Mirage de la Dassault Aviation în februarie anul acesta. Piloții ucraineni și mecanicii de aeronave au fost instruiți să opereze aceste mașini în estul Franței, a reamintit AFP.
Avioanele franceze în sine, ca și avioanele americane F-16, au baza undeva în vestul Ucrainei și sunt folosite pentru a intercepta rachete și drone rusești. Uneori, acestea zboară deasupra Mării Negre, arătând că Kievul se presupune că-și controlează spațiul aerian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News