După rezolvarea crizei diplomatice, avioane de luptă marocane și spaniole participă la manevre militare "Desert Flag" din EAU

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Marocului, în apropierea aeronavei KC-135 Stratotanker  / U.S. Air Force. Foto: Senior Airman Joseph Barron
F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Marocului, în apropierea aeronavei KC-135 Stratotanker / U.S. Air Force. Foto: Senior Airman Joseph Barron

Luni, în Emiratele Arabe Unite au început manevrele militare aeriene cu denumirea de cod "Desert Flag". Acestea sunt primele manevre la care participă în comun forțe aeriene din Maroc și Spania, după sfârșitul crizei diplomatice dintre Rabat și Madrid în martie 2022.

Forțele Armate Regale Marocane au confirmat participarea Forțelor Aeriene Regale la aceste manevre, care se vor încheia pe 17 martie, și care se vor desfășura la Baza Aeriană Al Dhafra, care este situată la periferia orașului Abu Dhabi.

Pe lângă cele marocane, la manevre vor fi prezente forțe aeriene din Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Spania, Australia, India, Coreea de Sud, Bahrain și Kuwait.

Participarea forțelor marocane la manevre se înscrie în eforturile Forțelor Armate Regale din ultimii ani de a crește capacitățile la diferite niveluri și de a consolida experiența militară a armatei marocane, concomitent cu modernizarea arsenalului său militar prin achiziţionarea de arme moderne.

Subunități ale armatei marocane participă la exerciții militare organizate în diferite țări, pe lângă faptul că Regatul găzduiește o serie de manevre militare, inclusiv ”Leul African” care se desfășoară în fiecare an în parteneriat cu Statele Unite ale Americii.

Manevrele ”Leul African” s-au desfășurat în ultimii doi ani în absența forțelor spaniole, din cauza crizei diplomatice care a izbucnit între Rabat și Madrid, în urma înțelegerii secrete a acestuia din urmă de a-l primi pe liderul Frontului Polisario pentru tratament în urma infectării cu coronavirus.

Marocul a considerat această acțiune drept o lovitură dată relațiilor de bună vecinătate cu Spania. Criza a provocat ruperea relațiilor diplomatice dintre Maroc și Spania dar, s-a încheiat, în martie 2022, când Spania a anunțat o nouă poziție în sprijinul Rabatului în problema Saharei, susținând propunerea de autonomie a Regatului de a rezolva conflictul din regiune.

Este de așteptat ca Marocul să invite Spania în acest an să participe la manevrele ”Leul African” care vor fi organizate odată cu apropierea verii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel