După eșecul ofensivei de iarnă ruse, contraofensiva Ucrainei e iminentă: 60.000 de ucraineni ar putea încerca o lovitură de berbec în apărarea rusă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Frontul ucrainean și fortificațiile ruse în sud în zona Herson și Crimeea (10.04.2023). Foto: @Twitter Brady A.
Frontul ucrainean și fortificațiile ruse în sud în zona Herson și Crimeea (10.04.2023). Foto: @Twitter Brady A.

Marea ofensivă de iarnă a trupelor ruse de ocupație nu s-a concretizat. Suntem aproape la jumătatea lunii aprilie iar trupele Rusiei nu au reușit nicio acțiune notabilă pe linia frontului, toate mișcările ofensive fiind respinse de ucraineni. Mai mult, rușii nu au reușit încă să captureze complet nici orașul Bahmut pe care îl asediază de peste 5 luni cu pierderi majore.

Expertul militar col. (r.) Ion Petrescu a analizat o hartă publicată pe canalele rețelelor de socializare care se ocupă de analiza războiului rus împotriva Ucrainei, arătând că ceea ce vedem indică „faptul că forțele ruse din Ucraina au dezvoltat o serie extinsă de fortificații defensive la câțiva kilometri în spatele liniei de front actuale”.

1. Frontul uc... (herson-contraofensiva_51708400.jpg)

Foto: Twitter Brady A.

„După cum se poate observa, în oblastul Herson există un culoar, între fortificațiile rusești, care ar putea fi exploatat pe timpul ofensivei viitoare, a militarilor ucraineni.

Ofensiva ucraineană ar putea începe peste patru sau șase săptămâni, cu 60.000 de militari, susținuți de batalioane de tancuri furnizate de unele state membre ale NATO, care ar putea compune 1 la 2 brigăzi de blindate, menite a asigura o lovitură de berbec, asupra dispozitivului militar rus defensiv”, a arătat expertul militar Ion Petrescu.

Totodată, într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, Ion Petrescu a subliniat „că trebuie privită cu prudență, afirmația șefului companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care susţine că Ucraina a convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensiva sa”.

Conform postului Deutsche Welle, armata ucraineană a pregătit două corpuri de armată, cu circa 60.000 de militari, ce ar putea declanșa o contraofensivă peste o lună, o lună și jumătate, cu sprijinul batalioanelor de tancuri create după dotarea lor cu blindate de tipul Leopard 2, trimise de diferite state aliate.

Chiar dacă evaluările diferă - cea germană fiind minimală, iar cea rusă fiind exagerată - vom asista, în perioada următoare, la un efort major al armatei ucrainene de a elibera o parte din teritoriile ocupate de forța expediționară rusă, care mizează pe superioritatea numerică, în timp ce Kievul pune accentul pe instruirea militarilor săi și dotarea cu tehnică de luptă modernă”, a conchis Ion Petrescu.

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe scrut în etape

 

2. Foto: Гене... (ucraina-soldat-rusia-razboi_26397900.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Rusia a generat pe data de 24 februarie 2022 cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei e primul război de cucerire purtat pe teritoriul Europei după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.

Invazia barbară a trupelor ruse, împotriva tuturor normelor de drept internațional, s-a dorit a fi o „operațiune militară specială” fulger, pe trei direcții, cu scopul de a „denazifica” și decapita conducerea politică a Ucrainei. Ca urmare a unei rezistențe formidabile a Ucrainei, coroborat cu sprijinul etapizat al Occidentului unit, Rusia s-a văzut nevoită să recalibreze obiectivele invaziei și să se retragă din ofensiva din jurul Kievului, axându-se pe sud-estul Ucrainei.

După ce a ocupat teritorii uriașe și a anexat ilegal patru regiuni, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson (fără măcar să le controleze în totalitate), în luna septembrie o contraofensivă fulminantă a Ucrainei a împins trupele ruse pe partea cealaltă a Niprului în sud iar în nord Ucraina a eliberat în Harkov în doar 5 zile tot atâta teritoriu cât a ocupat Rusia în 5 luni.

Ulterior frontul s-a stabilizat, războiul transformându-se în unul de uzură.

Iarna și marea ofensivă a Rusiei nu au modificat cu nimic arhitectura frontului ucrainean.

CITEȘTE ȘI: Marea ofensivă de iarnă a Rusiei a eșuat iar Gherasimov riscă să ajungă „pe făraș”. Serviciile secrete britanice confirmă eșecul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel