Marea ofensivă de iarnă a Rusiei a eșuat iar Gherasimov riscă să ajungă „pe făraș”. Serviciile secrete britanice confirmă eșecul

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul britanic al Apărării, care, în evaluările sale periodice, se referă la informații de la serviciile secrete, a informat, pe 01.04.2023, într-o postare pe contul său de Twitter, că șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, în calitate de comandant al trupelor ruse dislocate în Ucraina, a obținut un succes redus, iar încercarea sa ofensivă de iarnă a eșuat.

Pe 11 ianuarie 2023, Gherasimov a preluat comanda “operației militare speciale”, așa cum numește Moscova invazia Rusiei în Ucraina. Funcția a fost deținută anterior de Serghei Surovikin, care a devenit adjunctul lui Gherasimov. 

“Mandatul lui Gherasimov a fost caracterizat de un efort de a lansa o ofensivă cuprinzătoare de iarnă, pentru a extinde controlul Rusiei asupra întregului Donbas. Optzeci de zile mai târziu, devine din ce în ce mai clar că acest proiect a eșuat”, se arată în postarea britanică de pe Twitter, care a fost preluată de agenția de presă cehă ČTK.

2. Harta fron... (1111_73787900.jpg)

Harta frontului din Donbas, 27.03.2023, foto: ISW. Forțele ruse de ocupație nu au reușit niciun avans major în ultimele luni

“Pe mai multe axe din prima linie din Donbas, forțele ruse au obținut doar succese minore, cu prețul a zeci de mii de victime și și-au irosit în mare măsură superioritatea temporară de personal, care a fost obținută prin mobilizarea parțială din toamnă”, se mai arată în mesajul Ministerului britanic al Apărării.

“După un deceniu în calitate de șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, există posibilitatea ca Gherasimov să împingă limitele eșecului mai mult decât va tolera conducerea politică rusă”, au adăugat reprezentanții ministerului.

 

Șoigu s-a deplasat din nou pe front de unde a promis muniție forțelor ruse de ocupație

 

Ieri, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei vizite la sediul trupelor ruse care luptă în Ucraina, a promis că va crește cantitatea de muniții destinată forțelor ruse. Potrivit Reuters, acest lucru rezultă din informații făcute publice de Ministerul rus al Apărării.

Într-o înregistrare video postată de minister pe canalul de Telegram, Șoigu poate fi văzut prezidând o întâlnire cu ofițeri de rang înalt, între care și Gherasimov. În videoclip, Șoigu le spune colegilor săi că Rusia va lua măsuri pentru a crește oferta de muniție pentru soldații de pe front.

În ultimele luni, Șoigu s-a confruntat cu critici dure din partea unor participanți la campania Rusiei din Ucraina, în special a lui Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari Wagner, care l-au acuzat că nu a furnizat muniția necesară trupelor de pe front. 

 

Gherasimov e „pe făraș”, dar e puțin probabil să-și piardă funcția de șef al Statului Major al Rusiei

 

3. Valeri Ghe... (gherasimov1_82695300.jpg)

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Comentariul autorului: Este posibil ca, în perioada următoare, generalul Gherasimov să fie înlocuit de la conducerea "operației militare speciale", cu un alt comandant militar de rang înalt. Acest lucru nu va însemna însă implicit și schimbarea din funcția de șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Pur și simplu, partea rusă a demonstrat în ultimele campanii din Siria și Ucraina că la conducerea trupelor este folosit principiul rotației pe funcții, indiferent de rezultatele obținute.

În pofida evaluărilor britanice, situația de pe frontul din Ucraina s-a înclinat în ultima perioadă în favoarea trupelor ruse, care au reușit să reia inițiativa strategică după eșecurile din Regiunile Harkov sau Herson.

Contraofensiva așteptată a trupelor ucrainene din această primăvară va arăta direcția în care se va îndrepta conflictul din Ucraina. Toate indiciile arată că în cazul unui eșec al acesteia sprijinul occidental acordat părții ucrainene va scădea în mod semnificativ.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel