După ce au pierdut a opta parte din flota de elicoptere de atac, rușii schimbă tactica de luptă. „Invincibilele” Ka-52 - cele mai de vulnerabile

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicopter rusesc Ka-52 Aligator
Elicopter rusesc Ka-52 Aligator

Cele 11 mari unități de elicoptere de atac ale Forțelor Aerocosmice ruse au plătit un preț scump pe lecțiile învățate în primul an de război în Ucraina. Din cele aproximativ 380 de elicoptere deținute înainte de invazie, rușii au reușit să piardă aproape o optime pe acest front. 

În prezent, printre cele 330 de elicoptere rămase în brigăzile și regimentele ruse de forțe aeriene, se numără 100 Ka-52, 80 Mi-28 și 150 Mi-24, în timp ce se estimează că ucrainenii le-au distrus 30 de elicoptere Ka-52, 11 Mi-28 și 11 Mi-24.

După replica dură primită în primul an al războiului, aceste unități de elicoptere de atac au fost nevoite să adopte noi tactici pentru a putea rămâne în luptă. Astfel, distanța de pătrundere a aparatelor în adâncimea teritoriului ucrainean a fost redusă, unităților ruse desfășurate pe aliniamentul de contact li s-a cerut să asigure un sprijin mai puternic împotriva loviturilor ucrainene cu drone și a barajelor de artilerie, iar securitatea bazelor a  fost întărită pentru a face față provocărilor reprezentate de acțiunile grupurilor de cercetare-diversiune. 

De asemenea, s-a trecut la utilizarea celulelor de elicopterea în cadrul aceleiași misiuni, astfel încât dacă un elicopter din celulă nu deține o anumită capabilitate de luptă, aceasta să-i poată fi asigurată de partenerul său aflat. 

 

„Invincibilele” Ka-52 s-au dovedit cele mai de vulnerabile

 

2. Elicopter ... (ka-52-alligator_97216600.jpg)

Elicopter rusesc Ka-52 Aligator

Ka-52 s-au dovedit cele mai de vulnerabile. În primele săptămâni ale războiului, Ka-52 cu două locuri s-au infiltrat adânc în spatele liniilor ucrainene, devenind țintele unei apărării antiaeriene organizată eșalonat de ucraineni. Pentru a-și putea folosi cele mai bune rachete antitanc, 9K121 Vikhr, elicopterele Ka-52 trebuiau să rămână în poziție fixă timp de câteva secunde la înălțimi destul de mici, expunându-se riscant în fața sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană.

Misiunile rusești cu elicopterele au evoluat odată cu întărirea apărării ucrainene. Astăzi, Ka-52, Mi-28 și Mi-24 operează rar în spatele liniilor ucrainene. Ele se deplasează de-a lungul liniei frontului, lovind trupele și vehiculele ucrainene cu rachetele lnedirijate sau ghidate. Elicopterele sunt încă vulnerabile la rachetele și armele trupelor ucrainene, însă mult mai puțin decât erau acum un an.

Totuși, apărarea antiaeriană nu este singura problemă a brigăzilor și regimentelor de elicoptere. Forțele pentru operații speciale ucrainene, echipaje de drone și chiar unele sisteme de artilerie au reușit, de asemenea, să lovească elicopterele ruse în timp ce acestea se aflau la sol.

Pentru a proteja elicopterele staționate în bazele înainte, sunt făcute săpături și fortificații și se apelează la toate mijloacele de protecție. Un videoclip livrat chiar de Kremlin, pentru a evidenția activitatea Regimentului 440 Independent de Elicoptere, înfățișează elicopterele regimentului care operează din interiorul unei adevărate fortificații construite din beton, containere metalice, anvelope de rezervă și lucrări de terasament. Aceasta se află situată la baza regimentului de lângă Taganrog, la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

CITEȘTE ȘI: De ce elicopterele rusești sunt doborâte pe bandă rulantă în Ucraina. Rusia a pierdut 25% din flota celebrelor Ka-52 Aligator

 

Noi tactici aeriene

 

3. Elicopter ... (elicopter_rusia_mi_28nm_82704800.jpg)

Elicopter de atac Mi-28 al Federației Ruse

La fel de interesant, un alt videoclip oficial, cu un interviu luat unui pilot de Ka-52, sugerează noi tactici aeriene.

Pilotul susține că aparatele Ka-52 și Mi-28 operează în echipe combinate. În timp ce doctrina rusă a încurajat de mult timp zborurile mixte cu elicopterele, practic toate dovezile video din războiul actual indică că majoritatea zborurilor au implicat un singur tip sau chiar un singur aparat care acționează izolat.

Există motive întemeiate pentru care este de dorit ca cele două tipuri de elicoptere să acționeze în pereche, explică pilotul în videoclip. Un Ka-52 are mijloace de combatere a munițiilor ghidate cu laser și în infraroșu, cum ar fi rachetele portabile Stinger, în timp ce Mi-28N are mijloace de contramăsuri electronice care asigură protecția împotriva rachetelor ghidate prin radar.

Un Ka-52 și un Mi-28 care funcționează ca o echipă s-ar putea apăra unul pe celălalt de o gamă largă de rachete ghidate. 

Ucrainenii s-au dovedit până acum destul de inventivi și agili și s-ar putea adapta mai repede decât se așteaptă rușii obișnuiți cu un sistem excesiv de birocratic. Nu se știe ce tactică ar putea adopta ucrainenii în continuare pentru doborârea elicopterelor rușilor, dar cu siguranță vor încerca ceva nou. Nu este exclus ca pe măsură ce trupele ruse își recapătă elanul ofensiv și prind mai mult curaj în utilizarea elicopterelor de atac, Ucraina să aducă mai multe sisteme Gepard în prima linie.

CITEȘTE ȘI: Aviația militară rusă, responsabilă de decimarea flotei Ka-52 în Ucraina. Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel