După ce a fost prima care a recunoscut victoria talibanilor, China acuză SUA de o „teribilă harababură” lăsată în Afganistan

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

China, vecină Afganistanului, a acuzat marţi SUA că "au lăsat o teribilă harababură" la retragerea lor din această ţară, preluarea controlului de către talibani antrenând scene de haos în special pe aeroportul din Kabul, informează Agerpres, citând AFP.

Beijingul s-a declarat dispus să întreţină relaţii cu noul regim pe care mişcarea islamistă afgană se pregăteşte să-l instituie după 20 de ani de război.

Foarte criticat în SUA, ca şi în străinătate, preşedintele american Joe Biden a asigurat că misiunea Washingtonului nu a fost niciodată de a "construi o naţiune" democratică în Afganistan, ci de a "împiedica un atac terorist pe teritoriul american".

"Acesta este purul adevăr", a reacţionat marţi Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care a criticat dur bilanţul uman al celor două decenii de intervenţie americană.

"În Irak, în Siria şi în Afganistan, ceea ce s-a văzut a fost o armată americană care pleacă lăsând în urmă tulburări, divizări, familii devastate şi decimate", a comentat ea în cursul unei conferinţe de presă.

"Au lăsat o teribilă harababură, au lăsat aceste locuri într-o stare dezastruoasă. Puterea şi funcţia SUA sunt de a distruge şi nu de a construi", a ironizat ea cuvintele lui Joe Biden.

Triumful final al insurgenţilor după o ofensivă fulgerătoare a declanşat duminică scene de panică uriaşă pe aeroportul capitalei afgane, singura poartă de ieşire din ţară, precum şi îngrijorare în rândul populaţiei din Kabul.

 

China are o mică frontieră comună cu Afganistanul



China are o frontieră comună cu Afganistanul de 76 km. Instabilitatea la vecinul său afgan constituie pentru ea o ameninţare pentru securitatea regiunii sale frontaliere Xinjiang (din nord-estul ţării).

Acest teritoriu a fost multă vrem marcat de atentate atribuite separatiştilor şi islamiştilor de etnie uigură musulmană şi Beijingul îi impune de câţiva ani o supraveghere poliţienească strictă.

Autorităţile chineze se tem în special că militanţi uiguri îşi vor găsi refugiul în Afganistanul vecin, ba încă şi sub regim taliban.

O delegaţie talibană s-a întâlnit la sfârşitul lunii iulie în China cu ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi şi i-a promis că teritoriul afgan nu va fi utilizat niciodată ca bază pentru atacuri antichineze.

Purtătoarea de cuvânt Hua Chunying a cerut marţi talibanilor să "se dezică clar de organizaţii teroriste internaţionale" şi să facă astfel ca Afganistanul să nu devină, din nou, un loc de convergenţă a terorismului şi a extremismului".

CITEȘTE ȘI: China, prima care recunoaște victoria talibanilor în Afganistan. Beijingul umple vidul lăsat de retragerea SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel