Duelul dronelor. Marocul primește primele "Bayraktar TB2", în timp ce Algeria contractează 24 de UAV-uri chinezești "Wing Long 2"

Nicolae Iordan / 27 sep 2021 / 09:36

După cursa înarmării cu avioane de luptă, dintre Maroc și Algeria, între cei doi vecini rivali s-a declanșat o nouă competiție, reprezentată de UAV-uri. Algerul a contractat 24 de drone fabricate în China, în timp ce Rabatul a primit un prim lot din cele 13 aparate "Bayraktar TB2" comandate în Turcia.

Site-ul "Mina Defense", specializat în știri militare algeriene, a relatat că Algeria a contractat 24 de drone moderne "Wing Long 2" din China. Unele dintre acestea vor fi livrate în următoarele luni, iar restul în anul 2022. După Rusia, China reprezintă o sursă importantă de arme pentru Algeria.           

Algeria își consolidează Forțele Aeriene cu acest tip de drone, deoarece au caracteristici superioare față de UAV-urile chinezești CH-4 și sunt foarte asemănătoare cu varianta americană MQ-9. Prețul acestor drone este de cinci-șapte ori mai mic decât cel al unui aparat american, iar în cele mai bune variante nu depășește șase milioane de dolari. Aceste drone îndeplinesc mai multe misiuni, cum ar fi recunoaștere aeriană și atac la sol împotriva vehiculelor blindate, facilităților sau chiar anihilarea de persoane.

Dronele sunt foarte importante pentru Forțele Aeriene algeriene, în special pentru monitorizarea zonei din sudul Algeriei, a litoralului și a graniței cu Marocul, știind că frontiera comună cu vecinul occidental este supusă monitorizării radar. După retragerea preconizată a Franței din Sahel, Algeria se angajează să participe la securizarea regiunii, iar acest lucru nu poate fi realizat fără aceste avioane, care rămân în aer aproximativ 30 de ore în timpul operațiilor de monitorizare și aproape 24 de ore în cursul misiunilor de atac.

Marocul deține în prezent drone "Wing Long 1", probabil obținute din Emiratele Arabe Unite, printr-un acord cu Beijingul, care sunt utilizate pentru a respinge infiltrările și atacurile sporadice efectuate de forțele Frontului Polisario după încălcarea acordului de încetare a focului anul trecut.

Site-ul marocan Hespress a relatat că livrările la “TB-2” au început pe 17 septembrie, iar restul dronelor sunt programate să fie livrate treptat ca parte a unui acord încheiat în luna aprilie între Maroc și compania turcă Baykar.

Conform Far-Maroc, forum specializat în probleme militare, în aprilie 2021, Rabatul a comandat 13 drone de acest tip, în valoare de 70 de milioane de dolari, ca parte a dezvoltării și reînnoirii arsenalului Forțelor Armate Regale.

Primirea acestor drone vine pe fondul tensiunilor recente cu Algeria, care a întrerupt relațiile diplomatice cu Rabatul și și-a închis spațiul aerian pentru avioane civile și militare marocane.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy