Prăbușirea unei drone Watchkeeper a alimentat un scandal politic în Marea Britanie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV Watchkeeper X în dotarea Armatei britanice. Sursă foto: Royal Army
UAV Watchkeeper X în dotarea Armatei britanice. Sursă foto: Royal Army

Britanicii pun sub semnul întrebării fezabilitatea programului de drone Watchkeeper WK450 de la Thales, potrivit The Telegraph. Discuţiile şi întrebările privind utilitatea acestor drone s-au intensificat după ce un alt accident aviatic în care a fost implicată o dronă Watchkeeper a avut loc la 10 noiembrie 2022, dar autorităţile de la Londra au decis abia acum să-l facă cunoscut publicului.

The Telegraph notează că, începând cu anul 2014, acesta este al optulea accident în care sunt implicate drone Watchkeeper, iar armata britanică a comandat 54 de astfel de drone în cadrul contractului semnat cu Thales.

Watchkeeper WK450 este un vehicul aerian fără pilot (UAV) destinat armatei britanice pentru a fi utilizat în misiuni de culegere de informații, supraveghere, atac și recunoaștere. Acest UAV este furnizat în cadrul unui contract de 800 de milioane de lire sterline de către UAV Tactical Systems (U-TacS), o societate mixtă formată cu participarea Elbit Systems și Thales UK, și are la baza modelul dronei Hermes 450 de la Elbit.

Ministrul apărării din umbră, Luke Pollard, spune că omologii săi conservatori au încercat să ascundă incidentul din 10 noiembrie 2022, când un alt UAV WK036 s-a prăbușit.

,,Ajungând acum la opt accidente în care a fost implicat Watchkeeper, din 2014, este foarte îngrijorător de ce miniștrii au acoperit ultimul accident și nu au reușit să învețe din greșelile anterioare pentru a se asigura că aceste drone pot proteja Marea Britanie în timp ce amenințările cresc", spune parlamentarul laburist.

Ministerul britanic al Apărării  spune că acuzația de mușamalizare este "total nefondată și arată o lipsă crasă de înțelegere a ceea ce s-a întâmplat de fapt".

Chris Cole, un critic al achiziţiei făcute de Ministerul britanic al Apărării, al cărui grup Drone Wars a scos la iveală incidentul din noiembrie în care a fost implicată o dronă WK036, a declarat că există "întrebări serioase" care trebuie puse "cu privire la raportul calitate-preț al programului Watchkeeper".

Între timp, unii analişti militari avertizează că recunoașterea câmpului de luptă se face acum cu drone mult mai ieftine în locul unor UAV-uri scumpe de mărimea unui avion, așa cum s-a demonstrat în Ucraina.

"Trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva aceste drone mari sunt depăşite, pe baza faptului că sunt prea ușor de interceptat și doborât", spune Hamish de Bretton-Gordon, fost ofițer al armatei.

Experiența de pe câmpul de luptă din Ucraina arată modul în care dronele mici și ieftine, cum ar fi DJI Mavic, pot fi folosite pe front. Chiar și aparatele mai ieftine, construite acasă de soldații din prima linie și care nu depind de GPS sau de sateliți pentru a se orienta, se dovedesc la fel de utile.

Cu camerele lor încorporate, aceste drone pot fi folosite pentru misiuni de recunoaștere sau chiar de atac, aruncând grenade pe pozițiile inamice cu o precizie ridicată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel