Dronele Forței Aliate de Supraveghere Terestră din cadrul NATO - opt zile de misiuni de-a lungul flancului estic

Ionel Copcea |
Data publicării:

Forța Aliată de Supraveghere Terestră (Alliance Ground Surveillance Force, AGSF) din cadrul NATO și-a demonstrat din nou în ultimele zile capacitatea de a efectua zboruri de tip ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) pentru Alianță în timpul misiunilor pe distanțe lungi de-a lungul flancului estic al NATO.

,,În această săptămână intensă, AGSF a arătat că suntem pe drumul cel bun și că facem progrese în ceea ce privește capabilitățile de a culege informații esențiale pentru liderii NATO”, a declarat generalul de brigadă Houston Cantwell, comandantul acestei forțe.

“Timp de o săptămână, tehnicienii noștri de întreținere și comunicații au lucrat ore suplimentare pentru a se asigura că dronele sunt capabile să zboare mai multe ore totale decât, de exemplu, într-o perioadă de două luni din 2021. Acest lucru le-a oferit analiștilor noștri o oportunitate extraordinară de a oferi analize detaliate, până la cartierul general superior”, a precizat generalul Cantwell. 

Între 11 și 18 mai, câte o dronă RQ-4D a fost lansată la două zile pentru a efectua zboruri de-a lungul flancului estic. Echipajele de la sol s-au asigurat că toate sistemele de la bord sunt pe deplin funcționale. Dronele de mare altitudine au decolat de la Baza Aeriană Sigonella din Italia și au operat la un plafon de zbor de peste 15.000m, cu mult deasupra traficului aerian civil, peste teritoriile aliaților din cadrul NATO și apele internaționale.

Operatorii NATO din cadrul Centrului pentru sprijinul operațional al misiunilor de la Baza Aeriană Sigonella au controlat dronele de-a lungul rutelor preprogramate cu puncte de referință, au stabilit momentul activării senzorilor pentru culegerea de date și au verificat funcționalitatea tuturor sistemelor de la bord.

Pe 15 mai, o dronă RQ-4D a zburat într-o misiune deosebit de lungă, survolând atât Marea Neagră, cât și Marea Baltică. Această misiune a presupus planificarea comună a evoluției în spațiul aerian de la cele două Centre de operațiuni aeriene combinate ale NATO de la Torrejon și Uedem.

,,Am demonstrat că suntem capabili să pregătim, să desfășurăm și să susținem misiuni complexe de cercetare”, a declarat locțiitorul comandantului AGSF, colonel Stefano Bianca, din cadrul Forțelor Aeriene italiene.

,,RQ-4D Phoenix este un sistem deținut și operat de NATO. Acesta oferă factorilor noștri de decizie informații critice și în timp util, bazate pe o imagine cuprinzătoare a ceea ce se întâmplă pe suprafața pământului”, a precizat Bianca.

Senzorii sistemului folosesc Ground Moving Target Indicator (GMTI) și Synthetic Aperture Radar (SAR) pentru a vizualiza facilitățile și pentru a monitoriza vehiculele aflate în mișcare în zona de operare. Datele culese în timpul zborurilor sunt transmise Centrului de procesare, exploatare și diseminare a informațiilor din cadrul AGSF de la Sigonella, unde experții le integrează cu alte date, pentru a crea produse complete de intelligence. Acestea sunt transmise la cartierul general al NATO și sunt disponibile tuturor aliaților.

,,AGSF sprijină factorii de decizie strategici din cadrul NATO prin furnizarea de informații valoroase despre situația din Ucraina pentru consolidarea poziției defensive a Alianței de-a lungul flancului estic”, a concluzionat generalul Cantwell.

Comentariul autorului: Mijloacele de cercetare aeriană ale unor state membre NATO continuă să desfășoare și în cursul zilei de astăzi zboruri specifice în spațiul aerian al României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Între acestea se află și o dronă RQ-4B, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella. Drona, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE11, a zburat în estul și nordul României, în proximitatea frontierelor cu Republica Moldova și Ucraina. Ulterior, aceasta a ieșit deasupra Mării Negre, continuându-și misiunea.

În regiune se mai află un avion AWACS al NATO de tip E-3A, un avion american de cercetare experimentală Bombardier CL650 ARTEMIS, un avion turcesc de patrulare maritimă ATR P-72 și un avion-cisternă Boeing KC-767A aparținând Forțelor Aeriene ale Italiei.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel