Dodon, reținut pentru trădare de țară. Un expert rus, despre contextul războiului: În fața unui posibil atac, Moldova „taie” Coloana a V-a rusă

Președintele rus Vladimir Putin, împreună cu fostul președinte moldovean Igor Dodon și alți lideri politici care au participat la Parada Militară din Piața Roșie, pe 24 iunie 2020, cu ocazia Zilei Victoriei. Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Președintele rus Vladimir Putin, împreună cu fostul președinte moldovean Igor Dodon și alți lideri politici care au participat la Parada Militară din Piața Roșie, pe 24 iunie 2020, cu ocazia Zilei Victoriei. Sursă foto: Igor Dodon Facebook

Reținerea fostului președinte Igor Dodon trebuie privită în contextul invaziei ruse în Ucraina, întrucât actuala guvernare de la Chișinău ar dori să îl ”neutralizeze” pe liderul socialist ca acesta să nu poată oferi susținere Moscovei în cazul în care aceasta se va hotărî să ”denazifice” și R. Moldova. De această părere este cunoscutul expert și analist rus Stanislav Belkovski, care nu are niciun dubiu că Dodon ar face parte din Coloana a 5-a rusească.

Potrivit lui Belkovski, citat de portalul Deschide.md, actuala guvernare a R. Moldova duce o luptă de lungă durată cu Igor Dodon nu doar din cauza relațiilor acestuia cu Kremlinul, dar și a legăturilor cu oligarhul Vlad Plahotniuc. Motivul principal al reținerii acestuia ar fi pregătirea de o eventuală invazie rusă în R. Moldova, consideră analistul rus.

”R. Moldova nu este sigură că Rusia nu se va decide să înceapă o operațiune specială de ”denazificare” a acestei țări... Pentru actuala conducere a R. Moldova este foarte important să îl neutralizeze pe Igor Dodon, care este deschis pro-rus și pro-Kremlin și împreună cu partidul său poate susține deschis invazia rusă, iar Kremlinul, în schimb, să-l înscăuneze președinte în baza unor decizii judecătorești. Așa că ultimele evoluții arată că R. Moldova se pregătește serios de invazia rusă” consideră Belkovski.

 

Dodon este parte a Coloanei a 5-a a Kremlinului

 

Acesta este sigur că Dodon este parte a Coloanei a 5-a a Kremlinului, iar aceste evenimente arată că nu este totul liniștit în R. Moldova, deși autoritățile spun că problema transnistreană nu poate fi rezolvată pe cale militară și că nu este așteptată nicio expansiune a ”operațiunii speciale” în R. Moldova.

Stanislav Belkovski a devenit cunoscut după lansarea planului ”Belkovski” în anii 2000, prin care i se propunea României să preia R. Moldova, iar în schimb să renunțe la aderarea la NATO și să recunoască independența Transnistriei. El este cunoscut, alături de Dughin, ca fiind unul din doctrinarii lui Vladimir Putin.

 

Dodon a fost reținut 72 de ore

 

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele fostului preşedinte (2016-2020). În dosarul penal deschis pe numele său, fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupere pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

Potrivit agenției Agerpres, care citează Moldpres, procurorul-şef interimar al Procuraturii anticorupţie, Elena Cazacov, a informat în cadrul unui briefing că marţi dimineaţă oamenii legii au făcut percheziţii în 10 imobile şi trei automobile, unde au depistat sume importante de bani în lei (moldoveneşti) şi valută străină, contracte şi recipise, dar şi mai multe bunuri de lux care au fost confiscate pentru verificări.

Potrivit sursei citate, în afară de fostul preşedinte a mai fost reţinută încă o persoană.

Autorităţile moldovene au redeschis vineri dosarul penal de corupţie împotriva politicianului pro-rus, care este acuzat că a primit mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuk, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova. Acest lucru a fost posibil datorită deciziei Camerei de Apel Chişinău, care a declarat nulă decizia Judecătoriei Chişinău de a-l proteja pe fostul lider moldovean de ancheta penală, aminteşte EFE.

Procuratura anticorupţie l-a exonerat pe Dodon în iunie 2020, declarând că 'nu a găsit nicio dovadă a unei infracţiuni' în timpul investigaţiilor iniţiate după apariţia unor înregistrări video în care apar fostul preşedinte şi oligarhul Plahotniuk, care fuge de justiţia moldovenească. În înregistrările video se vede cum Plahotniuk încearcă să îi înmâneze lui Dodon un pachet negru, care ar conţine bani.

Referitor la ancheta asupra lui Dodon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi în faţa presei că Moscova consideră că aceasta este o afacere internă a Republicii Moldova, dar este îngrijorată de ''persecutarea'' susţinătorilor dialogului cu Rusia. El a adăugat că speră că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi protejate, a relatat Tass.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel