Diplomaţia de la Budapesta continuă să ne surprindă. Ţările vecine erau considerate ostile, până nu de mult

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

Ungaria lucrează în prezent pentru a-şi adânci alianţa cu ''majoritatea vecinilor săi care obişnuiau să fie inamici'', a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în faţa comisiei parlamentare pentru coeziune naţională, informează agenţia ungară MTI, citată de Agerpres.

,,Este clar că o cooperare strânsă, mai degrabă decât izolarea, este în interesul tuturor ţărilor din Bazinul Carpatic'', a spus Szijjarto în cadrul audierii sale anuale în această comisie, adăugând că atât comunităţile maghiare din alte ţări, cât şi minorităţile etnice din Ungaria sunt esenţiale pentru această cooperare.

Potrivit Hirado.hu, cu ocazia audierii sale anuale, Péter Szijjártó a spus că ţările care au primit teritoriile dezlipite din Ungaria istorică, în urma dictatului de pace de la Trianon, în urmă cu 100 de ani aveau interesul de a menţine naţiunea ungară în cea mai mare izolare posibilă.

,,La o sută de ani după decizia de la Trianon, se vede clar că nu izolarea, ci colaborarea strânsă a devenit interesul fiecăruia în Bazinul Carpatic, iar în această strânsă colaborare un rol important au comunităţile naţionale maghiare care au ajuns dincolo de graniţele Ungariei, precum şi comunităţile naţionale care trăiesc în interiorul graniţelor ei'', a sustinut Szijjártó.

Péter Szijjártó a precizat că dintre cele 7 ţări vecine, în 6 trăiesc comunităţi naţionale maghiare cu care Ungaria are relaţii strânse ce intră în competenţa comisiei, cu 5 ţări dintre acestea, relaţiile au evoluat anul acesta în direcţia succesului. Ca un exemplu a citat podul nou construit între Komárom şi Komárno, care este proprietatea comună a Slovaciei şi Ungariei, implicarea maghiarilor în guvernare în Serbia, construirea unei linii electrice de înaltă tensiunea cu Slovenia, rezervarea unei capacităţi de un miliard metri cubi de gaz natural lichefiat la terminalul construit pe insula Krk din Croaţia, reprezentarea puternică în parlamentul României pe care UDMR o poate asigura maghiarilor din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc.

 

În ceea ce priveşte Ucraina, ministrul a remarcat că relaţiile cu acest stat vecin nu sunt cele mai bune



El a precizat, totuşi, că Ucraina ''a ridicat la nivel guvernamental poziţia sa împotriva comunităţii maghiare''.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, ''incitarea la ură'' împotriva maghiarilor şi intimidările aflate în centrul politicii guvernului ucrainean sunt o ''reminiscenţă a celei mai întunecate perioade sovietice''. Promisiunea guvernului de la Kiev de a face din Transcarpatia o poveste de succes ucraineano-ungară este încă ''la nivel de propagandă''.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii trei ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lui septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel