Dilema lui Orban: Cum se poziționează Ungaria în problema Belarusului și a dictatorului Lukașenko

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Facebook Viktor Orban
Sursa foto: Facebook Viktor Orban

Premierul maghiar Viktor Orban a vizitat Belarusul în urmă cu doar două luni. Acum, când situația din Belarus este critică, presa din Ungaria se întreabă ce va face Budapesta.

Azi, Germania, care asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), a ameninţat cu extinderea sancţiunilor deja decise împotriva unor responsabili din Belarus după violenţele împotriva manifestanţilor care cer plecarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Presa maghiară amintește că în timpul vizitei sale, în urmă cu două luni, la Minsk, alături de Lukașenko, Orban a solicitat atunci ridicarea sancţiunilor europene impuse Belarusului, condus autoritar de Lukaşenko din 1994. În timpul acelei vizite, Orban a declarat că cele două popoare (n.r. - Ungaria și Belarus) „sunt mult mai apropiate unele de altele decât am putea crede”.

În aceste condiţii, jurnalistul Zsolt Kerner se întreabă într-un editorial publicat pe 24.hu dacă Viktor Orban va apela la dreptul său de veto pentru a bloca un nou val de sancțiuni europene împotriva Belarusului.

UE nu recunoaște rezultatul alegerilor din Belarus, stat sfâșiat de proteste violente după ce Aleksandr Lukașenko a câștigat scrutinul cu 80%. Occidentul acuză fraudarea alegerilor, în care Lukașenko și-a arestat și persecutat opozanții politici.

 

Ungaria a răspuns apelului Poloniei

 

Pe de altă parte, Polonia, unul din statele care conduc Grupul de la Visegrad din care face parte și Ungaria, e cea mai vocală împotriva lui Lukașenko. Președintele autoritar bielorus a acuzat Polonia, Cehia și Marea Britanie de orchestrarea protestelor. 

Totuși, deși la început mai reținută, Ungaria a răspuns azi apelului Poloniei cu privire la repetarea alegerilor din Belarus. Lukașenko a dat asigurări că alegerile nu vor fi repetate.

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, într-o postare pe pagina de Facebook, a anunțat că Budapesta susține demersul premierului polonez Mateusz Morawiecki care a solicitat reluarea alegerilor iar acestea să fie monitorizate de observatori internaționali. Potrivit șefului diplomației maghiare, citat de Hungary Today, au existat discuții cu omologii săi din Letonia, Estonia și Lituania cu privire la ce se petrece în Belarus, înainte ca acesta să se consulte cu Orban care a purtat discuții telefonice și cu premierul polonez Morawiecki.

Decizia Ungariei de a sprijini poziția poloneză cu privire la situația din Belarus „demonstrează încă o dată puterea și importanța Grupului de la Visegrad”, a spus Szijjártó.

 

Totuși, Fidesz, partidul lui Orban, închide ochii la situația din Belarus

 

Dar presa din Ungaria subliniază însă că Fidesz, partidul guvernamental al lui Orban, nu doar că nu a condamnat violențele din Belarus, dar nici nu a avut vreo poziție oficială. Mai mult, niciuna din organizațiile Fidesz nu a semnat o declarație a PPE care condamnă violența din Belarus.

Amintim că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat azi că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus. 

CITEȘTE ȘI: Fost consilier al lui Putin: Dacă Lukașenko se va retrage acum va evita soarta lui Ceaușescu și Gadaffi

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel