Viktor Orban solicită ridicarea sancţiunilor europene impuse Belarusului: Parteneriatul nu se poate construi cu sancţiun

S.I. Catalin / 05 iun 2020 / 18:25
Sursa foto: Facebook Viktor Orban
Sursa foto: Facebook Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban, aflat în vizită în Belarus, a solicitat vineri ridicarea sancţiunilor europene impuse acestei ţări conduse din 1994 de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, transmite AFP.

,,Parteneriatul nu se poate construi cu sancţiuni. Iată de ce este timpul ca Uniunea Europeană să ridice sancţiunile existente faţă de Belarus'', a afirmat Orban.

Şeful executivului ungar a cerut, odată ce va fi încheiată criza legată de pandemia de COVID-19, instaurarea unei ''noi etape în cooperarea între UE şi Uniunea eurasiatică'', o alianţă a majorităţii fostelor republici sovietice condusă de Moscova şi din care face parte şi Belarusul.

În opinia lui Orban, o astfel de cooperare ar fi un ''eveniment cheie pentru regiunea'' europeană.

Introduse prima dată în 2004, sancţiunile faţă de Belarus includ un embargou asupra vânzărilor de arme şi echipamente ce pot servi la reprimarea manifestaţiilor şi o listă neagră a înalţilor demnitari belaruşi.

Măsurile au fost prelungite până în februarie 2021.

Premierul ungar este acuzat că a profitat de criza cauzată de COVID-19 pentru a-şi consolida puterea prin adoptarea unei legislaţii de urgenţă considerate ''dictatoriale'' de către opozanţii săi. Ungaria face obiectul unei proceduri pentru încălcarea valorilor Uniunii Europene, ceea ce teoretic se poate finaliza cu sancţiuni.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy