Fost consilier al lui Putin: Dacă Lukașenko se va retrage acum va evita soarta lui Ceaușescu și Gadaffi

Darius Muresan |
Data publicării:
 Aleksandr Lukaşenko, sursă foto: Administrația Prezidențială din Belarus
Aleksandr Lukaşenko, sursă foto: Administrația Prezidențială din Belarus

Fostul consilier al lui Vladimir Putin, economistul Andrei Ilarionov, într-un interviu acordat presei din Ucraina, susține că soarta lui Aleksandr Lukașenko este pecetluită.  Singura întrebare, în opinia sa, e modul în care Lukașenko va preda puterea.

 

„Există un pericol real de ocupaţie a Belarusului. Aşa cum acest risc a fost real şi pentru Ucraina, unde chiar s-a realizat în Crimeea şi Donbas. Acest risc este absolut real şi pentru Belarus, nu doar pentru zona de est, dar pentru întreaga ţară”, a mai spus Andrei Ilarionov, pentru publicația  Gordon, citat de Adevărul

Ilarionov a mai precizat că în opinia sau, opozanta Svetlana Tihanovskaia ar fi câștigat la pas alegerile, cu un procent între 70% și 75%, în timp ce Lukalenko a acumulat doar între 10% și 15%.

Fostul consilier al președintelui rus este convins de faptul că Lukaşenko va fi îndepărtat de la putere, singura întrebare fiind legată de modul în care se va face acest lucru. El a adăugat că șansa lui Lukașenko, pentru a evita soarta lui Nicolae Ceaușescu sau Muammar Gaddafi, e să facă de bunăvoie un pas înapoi.

CITEȘTE ȘI: Belarus a desfăşurat mai mulţi miliari la granița cu Polonia și Lituania (Foto/Video). Putin îi promite lui Lukaşenko ajutor militar

 

Ilarionov: Rămânerea la putere a lui Lukașenko înseamnă prelungirea suferinței poporului

 

„Atâta timp cât Lukașenko va rămâne la putere, violențele, arestările, vărsările de sânge din Minsk și din alte orașe din Belarus vor continua. Extinderea acestui regim înseamnă prelungirea suferinței poporului bielorus”, a mai precizat expertul rus, pentru  Gordon.

Alexandr Lukaşenko se confruntă cu o situațe dificilă. În ciuda faptului că a revendicat câștigarea alegerilor prezidențiale, cu 80%, în Belarus au loc mișcări ample de protest împotriva actualului regim. 

Pe de altă parte, în ciuda divergențelor, președintele rus l-a asigurat pe Lukașenko, în cursul zilei de ieri, cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului.

Kremlinul precizează că asupra Belarusului se aplică presiune externă, dar nu a menţionat cine face acest lucru. Lukașenko a acuzat Polonia, Cehia și Marea Britanie de orchestrarea prostestelor.

Totodată, în cursul acestei zile, Federaţia Rusă a desfăşurat mai multe trupe ale Gărzii Naţionale în apropierea graniţei cu Belarus, inclusiv camioane și SUV-uri militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel