Deși Polonia va începe să producă tancuri K2PL abia în 2027, există deja unele probleme legate de locul şi numărul de companii implicate în procesul de producţie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foaia de parcurs privind producția tancului K2PL. Sursa foto: Hyundai Rotem.
Foaia de parcurs privind producția tancului K2PL. Sursa foto: Hyundai Rotem.

În urmă cu câteva zile, Polonia şi-a comunicat intențiile în ceea ce privește planurile de a produce tancurile coreene K2PL și este vorba despre mai mult de o sută de vehicule pe an, aproape la fel ca Abrams. Dacă și când acest lucru va fi pus în aplicare, Polonia va deveni un important producător de vehicule blindate la nivel european și va putea să livreze o parte dintre aceste vehiculele chiar și pentru export, de exemplu, în România.

 

Polonezii vor să producă singuri carenele și tunurile, sistemele electronice și de comunicații de la bord și suspensiile pneumatice pentru tancul sud-coreean K2. Pare ambițios și interesant, dar cu mențiunea că Polonia intenționează să treacă la punerea în practică a unui astfel de plan nu mai devreme de sfârșitul anului 2027 sau începutul anului 2028, deoarece capacitățile de producție corespunzătoare nu au fost încă create.

Poate că, în acest context, concernul militar polonez de stat PGZ, în calitate de unic deținător de facto al monopolului în industria de apărare a țării, nu a considerat necesar să facă niciun anunț "național", de exemplu, ce întreprinderi autohtone vor fi implicate în procesul de producție a tancurilor K2PL, iar acest lucru părea normal într-un anumit fel. Dar, de fapt, a devenit un pretext pentru un scandal politic și mediatic.

În cazul ţării noastre, Coreea de Sud se profilează unul dintre partenerii importanți ai României, în ceea ce privește cooperarea la nivel de industrie de apărare. 

În acest sens, amintim că ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean, Shin Wonsik, un acord interguvernamentale privind cooperarea în domeniul apărării.

Referitor la tancurile K2, se pare că blindatele sud-coreene se află pe listă scurtă a României, aspect confirmat și de ministrul apărării, care a adăugat că Armata are nevoie și de MLI-uri noi.

,,Suntem interesați și de un tanc (K2) pe care ei (coreenii - n.r.) l-au dezvoltat și care este bine cotat la nivel mondial. Mai suntem interesați și de o mașină de luptă a infanteriei (MLI-ul ”Redbak”)”, a precizat Tîlvăr.

Publicaţia poloneză Defense24 scrie că managementul PGZ a fost forțat să facă o declarație separată privind oportunitățile pe care le oferă proiectul K2PL, în contextul în care unele surse mass-media poloneze au susţinut că acest concern militar ar fi decis în mod deliberat să excludă unele uzine importante de la participarea la proiect, și anume Wojskowe Zaklady Mechaniczne SA și/sau H. Cegielski SA.

Reprezentanţii concernului militar subliniază contrariul - proiectul de localizare a producției K2PL în Polonia este atât de mare încât va necesita nu numai numărul maxim posibil de uzine aflate în subordinea PGZ, ci și numărul important de de contractori privați. Prin urmare, spun aceştia, răspândirea a tot felul de zvonuri despre proiectul K2PL "afectează în mod negativ starea de spirit socială și perspectivele industriei de apărare" din Polonia.

 

Proiectul de localizare a producției K2PL în Polonia, parte importantă din programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf)

 

La începutul anului 2020, industria sud-coreeană de apărare anunţa că este interesată să participe la programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf), cu tancuri principale de luptă K2 Black Panther. Cooperarea industrială constituie o parte importantă a propunerii care a fost stabilită de către compania coreeană Hyundai Rotem.

Astfel, compania sud-coreeană preciza în urmă cu doi ani că intenționează să colaboreze cu industria de apărare din Polonia pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri K2 Black Panther. 

Fotografii de la descărcarea tancurilor K2 în portul polonez Gdynia, martie 2024. Imagini publicate de Hyundai Rotem.

K2 Black Panther este un tanc dezvoltat de Hyundai Rotem, folosit de armata sud-coreeană și oferit spre achiziţie Poloniei, Norvegiei şi Egiptului.

K2PL este o versiune a lui K2 Black Panther care a fost proiectată în funcție de cerințele și nevoile armatei poloneze. O machetă a lui K2PL a fost prezentată în septembrie 2020 la MSPO, o expoziție internațională de apărare care a avut loc în orașul Kielce, Polonia.

Armamentul principal al K2 Black Panther constă într-un tun cu țeavă lisă de 120 mm/L55 de fabricație germană Rheinmetall produs sub licență în Coreea de Sud. Tunul dispune de un încărcător automat cu 16 proiectile gata de tragere.  Alte 24 de proiectile sunt stocate în interiorul carenei. Armamentul secundar include o mitralieră coaxială de 7,62 mm montată pe partea stângă a tunului, iar o mitralieră grea K-6 de 12,7 mm este montată în partea dreaptă a turelei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel