La scurt timp după ce parlamentul a adoptat legea care subordonează organismele anticorupție NABU și SAP Procurorului General, mii de ucraineni au ieșit în stradă. Potrivit AP, aceștia l-au îndemnat pe Zelenski să respingă legea și să nu o semneze. Cu toate acestea, el a promulgat, marți, legea.
Noua lege conferă procurorului general autoritate asupra NABU și SAP, ceea ce limitează simțitor independența celor două structuri anticorupție față de factorul politic. Primul este responsabil de investigarea cazurilor majore de corupție, care sunt apoi urmărite penal de SAP.
Legea promulgată de președintele Ucrainei generează primele proteste de stradă importante, de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, a susținut el legea. „Nici SAP, nici NABU nu au fost lichidate. Ele încă există și funcționează eficient”, a declarat Malyuk, citat de ziarul Ukrainska Pravda.
SBU susține că a înregistrat dovezi ale influenței neoficiale a serviciilor speciale rusești asupra detectivilor Biroului. În special, un detectiv ar fi transmis informații secrete inamicului prin intermediul anturajului fostului președinte Viktor Ianukovici. Iar acesta pare să nu fi fost singurul caz.
Ce se schimbă
Conform noii legi, Procurorul General, numit de președinte, are autoritatea de a inspecta și muta dosare, de a emite instrucțiuni obligatorii anchetatorilor și de a închide unilateral cazurile.
Amendamentele la proiectul de lege conferă Procurorului General autoritatea:
să preia cazuri de la NABU și să încredințeze ancheta altor organisme;
să fie șeful de facto al SAP și să delege atribuțiile procurorului SAP altor procurori;
să furnizeze investigatorilor NABU instrucțiuni scrise obligatorii;
să închidă unilateral cazurile privind suspiciunile privind oficiali de rang înalt.
Președintele Zelenski nu a comentat direct semnarea legii, iar în discursul său de seară a vorbit în general despre situație, fără să menționeze protestele. „Infrastructura anticorupție va funcționa. Doar fără influențe rusești - totul trebuie curățat de acestea. Și trebuie să existe mai multă dreptate”, a declarat Zelenski, citat de ziarul Ukrainska Pravda.
Ziarul a numit legea „scandaloasă”.
„Desigur, NABU și SAP vor colabora. Și este important ca Procurorul General să fie hotărât să se asigure că în Ucraina inevitabilitatea pedepsei pentru cei care încalcă legea este cu adevărat asigurată. Și asta este ceea ce Ucraina are cu adevărat nevoie. Cazurile care au stat latente trebuie investigate”, a adăugat Zelenski.
În schimb, Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații al Ministerului ucrainean al Apărării (HUR/GUR), a fost mai nuanțat în declarații.
„Avem o problemă comună, un dușman. Prin urmare, contradicțiile interne ar trebui rezolvate printr-un dialog deschis pentru a atinge un singur obiectiv comun - apărarea țării noastre. Sunt încrezător că Ucraina va fi salvată de trupe și instituții puternice”, a spus el.
Comisarul european: Un pas înapoi serios, care pune în pericol aderarea la UE
Însă nu toți politicienii ucraineni sunt de acord cu președintele. „Nu este vorba doar de o îngrijorare, ci de o schimbare fundamentală care afectează însăși esența democrației”, a declarat Inna Sovsun, o parlamentară din partidul de opoziție Holos. „Este ceva ce UE nu poate ignora. Va avea un impact asupra modului în care este percepută Ucraina, inclusiv asupra perspectivelor noastre de integrare (în UE)”, a adăugat ea.
Exact asta a declarat comisarul UE pentru extindere, Marta Kosova. „Sunt profund îngrijorată de votul de astăzi din Radă (parlament). Eliminarea unor garanții cheie care protejează independența NABU este un pas semnificativ în spate. Organisme independente precum NABU și SAP sunt esențiale pentru calea Ucrainei către UE. Statul de drept rămâne în centrul negocierilor de aderare la UE”, a scris comisarul UE pe rețeaua X.
Ambasadoarea Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Maternova, a cerut, de asemenea, Kievului să păstreze calea reformelor, menționând că acest lucru este necesar pentru a „menține sprijinul necesar pentru a învinge inamicul”.
Legea a fost propusă de deputatul Iaroslav Jelezniak. 263 de deputați ai Radei Supreme au votat pentru, 13 împotrivă, iar același număr s-a abținut. Zelenski a semnat legea marți seara târziu, aducând norma legală în vigoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News