Ucraina vrea tancuri, dar logistica va fi un coșmar. Pentru cele 70 de tone ale Abrams, consumul și infrastructura din Ucraina - marile provocări

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri americane M1A2 Abrams, tranversând un pod improvizat de Armata SUA. Foto: Departamentul Apărării
Tancuri americane M1A2 Abrams, tranversând un pod improvizat de Armata SUA. Foto: Departamentul Apărării

Ucraina așteaptă primele tancuri occidentale promise de statele occidentale. Cel mai probabil, acestea vor fi germanele Leopard 2 sau Leopard 1. Este posibil ca, la scurt timp după primele tancuri Leopard, să înceapă livrarea tancurilor britanice Challenger 2 sau a tancurilor americane Abrams.

 

Postul francez de radio Europe 1 susţine că a stat de vorbă cu un ofițer ucrainean din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei [AFU] care a precizat că pentru tancurile occidentale condițiile de livrare sunt foarte delicate.

De asemenea, ofiţerul ucrainean are îndoieli cu privire la utilitatea relativă a anumitor tancuri occidentale. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la riscul de a antrena prea repede echipajele tancurilor.

Ofițerii ucraineni se tem că ar putea să nu vadă sosind unele dintre tancurile promise de Occident pentru a-i ajuta să reziste în fața invadatorului rus. Dacă acest tip de armament mult așteptat trezește vreo speranță, sosirea sa pe teritoriul ucrainean necesită o organizare extrem de meticuloasă.

Recepţionarea tancurilor va trebui să se facă pe timp de noapte și va presupune numeroase opriri în locuri bine alese, cum ar fi hangare sau păduri din vestul Ucrainei, deoarece tancurile trebuie ţinute departe de ochii curioşi ai persoanelor care lucrează pentru Rusia.

Dimensiunile și greutatea echipamentelor și vehiculelor de luptă ale armatei SUA pot reprezenta o provocare pentru infrastructură feroviara din Europa, în special în timpul transportului. De exemplu, cel mai nou tanc M1A2 SEPv3 Abrams este mai greu decât predecesorii săi, având o greutate de peste 73 de tone. Sursa foto: us.army.mil.

 

Logistica va fi coșmarul Ucrainei

 

În plus, menţinerea unor lanțuri logistice cu piese de schimb și de aprovizionare cu combustibil reprezintă o problemă, potrivit unui ofițer citat de Europe 1. Potrivit acestuia, Abrams-ul american este propulsat de o turbină și, prin urmare, are nevoie de combustibil pentru avioane (n.r. vehiculul de luptă american funcționează cu kerosen), precum și de o livrare specială.

De asemenea, armata ucraineană şi-a pus anterior întrebări cu privire la utilitatea tancului Leopard 1, care ar avea puține avantaje față de vechile T-64, cu excepția capacității de a se deplasa mai repede. Iar tipul de proiectil folosit ar oferi o utilitate limitată pe câmpul de luptă actual.

Ofiţerul ucrainean, citat de postul francez de radio Europe 1, susţine că trebuie să se profite de o gamă mai largă de echipamente militare, dar se teme și de consecințele care ar rezulta din instruirea prea grăbită a militarilor ucraineni care vor opera pe tancurile occidentale.

În aproximativ o lună, unitatea să a pierdut 20 de tancuri din 30 cu oameni instruiți, uneori în mod accelerat, pentru a răspunde nevoilor imediate ale războiului.

Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării.

Declarația ofițerului ucrainean coincide în totalitate cu analizele anterior ale mai multor analişti militari ca perioada redusă de pregătire a militarilor ucraineni va fi o problemă. În primul rând, există o mare probabilitate ca militarii ucraineni să aibă probleme de coordonare - tancurile de concepție sovietică, inclusiv T-72 al armatei ucrainene, sunt operate de un echipaj format din trei oameni, în timp ce tancurile occidentale sunt operate de un echipaj format din patru oameni. Încă o persoană se ocupă de încărcarea muniției în tunul tancului, în timp ce la tancurile rusești este modul automat.

În al doilea rând, Occidentul nu va furniza cele mai bune tancuri şi aici ne referim în special Abrams și Challenger 2. Tancurile Abrams pe care Statele Unite intenționează să le transfere Ucrainei sunt tancurile moderne M1A2 pe care armata americană le are în stoc, dar acestea nu vor dispune de kit-ul de blidaj cu plăci de uraniu sărăcit.

 

Infrastructura, o provocare pentru cele 70 de tone ale Abrams

 

Tancurile vor trebui să fie într-o configurație disponibilă pentru export. Acest lucru se datorează în mare parte kit-urilor de blindaj - înalt clasificate - care se găsesc în special pe versiunile tancului Abrams operate de U.S. Army, astfel că Ucraina nu va primi exact tancurile la care spera, ci unele profund modernizate, dar cu un impact negativ.

În al treilea rând,  mare parte din infrastructura vitală pentru orice tanc, fie el sovietic sau occidental, o reprezintă podurile. Potrivit Newsweek, majoritatea podurilor din Ucraina nu sunt potrivite pentru tancurile grele occidentale. Podurile și drumurile au fost proiectate pentru a suporta greutatea și deplasarea tancurilor proiectate in perioada sovietică, nu a tancurilor Challenger, Abrams și Leopard.

CITEȘTE ȘI: Leopard 2 germane sau Abrams americane? Avantajele și dezavantajele celor două tancuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel