Dacă Rusia ar utiliza rachete balistice iraniene, Ucraina speră să primească ATACMS din SUA sau un alt tip de rachete cu rază lungă de acţiune

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de lansare multiplă HIMARS
Sistem de lansare multiplă HIMARS

Şeful Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, a declarat recent că Federația Rusă ar putea primi rachete balistice precum Fateh-110 și Zolfaghar. Posibila utilizare de către Federația Rusă a rachetelor balistice iraniene împotriva Ucrainei a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Pentagon. Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării (DoD), generalul de brigadă Patrick Ryder, a răspuns la această întrebare.

Potrivit acestuia, Statele Unite nu au informații potrivit cărora Iranul ar fi furnizat deja rachete balistice Rusiei, dar există "temeri că Rusia va primi aceste arme din cauza faptul că are tot mai puţine rachete.

Astfel, analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defence Express precizează că, din punctul lor de vedere, singurul mijloc eficient de contracarare a acestei amenințări nu este desfășurarea unor sisteme de apărare antirachetă, care este doar o plasă de siguranță, ci distrugerea efectivă a lansatoarelor și a rachetelor direct pe teritoriul inamic (n.r Federaţia Rusă). Aceştia se întrebă dacă într-o astfel de situaţie - Rusia să primească rachete balistice din Iran - Statele Unite ar aproba un posibil transfer de rachete ATACMS pentru sistemele HIMARS.

Până în prezent, Pentagonul a răspuns categoric la această întrebare, spunând că până în prezent Forțele Armate ale Ucrainei nu au nevoie să lovească ţinte la o distanță mai mare de 80 km - capacitate care este asigurată în prezent de rachetele GMLRS pe care forţele armate ucrainene le-au primit pentru sistemele HIMARS.

Dar, mai ştim şi că Statele Unite şi-au justificat refuzul de a trimite rachete ATACMS pentru sistemele HIMARS oferite forţelor armate ucrainene, deoarece au existat îngrijorări că Ucraina ar putea folosi aceste rachete pentru a lovi obiective militare aflate direct pe teritoriul Rusiei.

"Când vine vorba de ATACMS sau de alte tipuri de arme, continuăm să avem un dialog continuu și activ cu ucrainenii, cu aliații noștri și cu partenerii noștri, în ceea ce privește nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă. Și astfel, deși nu am nimic nou de anunțat astăzi, vom continua să luăm acest lucru foarte în serios, pe măsură ce conflictul evoluează, pentru a ne asigura că [n.r. ucrainenii] dispun de capacități necesare pentru a-și apăra țara", a declarat generalul american Patrick Ryder.

Chiar dacă este un răspuns ambiguu, analiştii militari ucraineni sunt de părere că declaraţiile generalului american Patrick Ryder lasă o urmă de speranțe că mijloacele de distrugere a lansatoarelor iraniene, dacă acestea vor fi folosite de Rusia, vor ajunge în Ucraina.

În același timp, luând în considerare pasajul referitor la "ATACMS sau alte tipuri arme", se poate presupune că ATACMS nu pot fi transferate, dându-se prioritate altor mijloace de distrugere cu rază lungă de acțiune.

De fapt, rachetele ATACMS nu sunt singurul mijloc prin care armata ucraineană să distrugă obiective militare ruseşti aflate la o distanță de aproximativ 300 km. Capabilități similare, și poate chiar mai bune, sunt oferite de rachetele de croazieră lansate din aer - de la bordul unor aeronava - care, datorită mobilității mult mai mari pe care o oferă un avion, au avantaje incontestabile față de sistemele de la sol.

Dar una dintre problemele rachetelor de croazieră lansate din aer este necesitatea de a le integra sub aripa avioanelor de provenienţa sovietică ale Forțelor Aeriene Ucrainene, demers care s-ar putea să nu fie la fel de uşor ca în cazul rachetelor antiradar AGM-88 HARM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel