SUA au soluția la superioritatea numerică a aviației Chinei: Drone de ultimă generație, ”ținute în lesă” de piloții avioanelor F-35 sau B-52

Cătălin Costea |
Data publicării:
Imagine concept cu un F-35 și noile drone CCA (Collaborative Combat Aircraft). Photo source: Lockheed Martin
Imagine concept cu un F-35 și noile drone CCA (Collaborative Combat Aircraft). Photo source: Lockheed Martin

În afara problemelor curente de securitate globală în care SUA sunt implicate mai mult sau mai puțin direct, strategii americani continuă să fie preocupați o posibilă confruntare militară cu China, care ar putea avea loc la sfârșitul acestui deceniu.

Considerându-se că posibilul conflict ar fi mai aproape de teritoriul chinez, că China va putea deține până atunci o flotă cu avantaje numerice și chiar calitative pe alocuri, precum și că SUA nu mai pot finaliza o aeronavă de luptă de ultimă generație pentru cel puțin cinci ani de aici înainte, specialiștii americani au căutat să identifice cele mai bune opțiuni pentru adaptarea pe termen scurt și mediu a capabilităților aeriene disponibile.

Astfel, se consideră că soluția ar putea fi sistemele de arme denumite CCA (Collaborative Combat Aircraft - vehicule aeriene de luptă colaborative), care permit multiplicarea semnificativă a puterii de luptă a avioanelor de vânătoare și bombardierelor americane actuale.

 

Soluție confirmată de jocul de război

 

2. Imagine co... (cca-drone-sua-razboiul-viitorului_28010100.jpg)Imagine concept cu noile drone CCA (Collaborative Combat Aircraft) într-un război al viitorului. Photo source: Mitchell Institute for Aerospace Studies via General Atomics

În timp ce doar foarte puține informații sunt făcute publice privind aceste tipuri de aeronave fără pilot și nu se cunoaște ce arme și senzori ar trebui să poarte, ce rază de acțiune vor avea sau de pe ce platforme vor fi lansate, Institutul de Studii Aerospațiale Mitchell din cadrul Asociației Forțelor Aeriene a publicând rezultatele unui recent joc de război neclasificat, realizat de un grup de experți militari și din industria de apărare.

Concluzia principală a activității este că specialiștii au preferat mai degrabă să folosească un număr mai mare de CCA-uri mai ieftine, lansate din aer, decât un număr mai mic de aparate cu capacități sporite, dar mult mai scumpe. 

„Extensibilitatea [CCA-urilor mai ieftine] a schimbat fundamental modul în care ne gândim la risc și la seturile de misiuni”, a declarat Heather Penney, liderul uneia dintre echipele din jocul de război. „Și asta ne-a permis să exploatăm cu adevărat capacitățile pe care le-au oferit.”

 

CCA-uri cu capacități unice pot inclusiv mări puterea F-35 și F-22

 

3. Avioane F-... (f-35-f-22_01510400.jpg)Avioane F-22 ale US Air Force și avioane F-35 ale Norvegiei, în timpul unor manevre NATO. Sursă foto: Lockheed Martin

Având o listă de 10 tipuri de CCA-uri cu capacități unice, experții selectați de la Mitchell au preferat modelul numit „CCA-5” pentru a spori puterea de luptă a avioanelor F-35A și F-22 în cadrul misiunii contraaeriane din ziua 1 a luptelor aeriene. 

Ca și caracteristici tehnico-tactice, CCA-5 are o asemănare clară cu aeronava LongShot produsă de General Atomics, finanțată de DARPA, cu un nivel stealth de bază, rază de acțiune mai mare de 1.200 km, sarcină utilă de 2 rachete aer-aer, senzor de direcționare pasiv, cu lansare de pe o altă aeronavă sau de la sol folosind rachete. 

CCA-5 s-a clasat printre cele mai ieftine trei opțiuni din listă, cu un preț de 2-15 milioane de dolari aparatul.

În acest scenariu, 3 bombardiere B-52 au lansat fiecare câte 10 aparate CCA-5, în timp ce alte 10 F-15EX au lansat câte 2 aparate fiecare. Alte 60 de CCA-5 lansate cu rachete au decolat de pe baze terestre. 

Sprijinită de 8 avioane F-22 și 16 F-35, forța combinată s-a concentrat pe lovirea aeronavelor tip AWACS și de realimentare în aer chineze Shaanxi KJ-500, căutând să lovească după principiul „primul văzut, primul lovit” pentru a contracara avantajul numeric ale adversarului.

În următoarea zi, experții în jocul de război au schimbat tactica. În loc să urmărească coplesirea numerică cu aparatele cele mai ieftine, au preferat să folosească un număr mai mic de CCA-uri mai performante puțin pentru a continua lupta. Această decizie a condus la o forță compusă dintr-un număr mai mic de „CCA-3” subsonice cu câte 6 rachete aer-aer fiecare, cu senzori activi și pasivi avansați, care au escortat avioanele F-22 și F-35.

 

Fără active de mare valoare

 

4. Drona XQ-5... (test-drona-inteligenta-artificiala_13237200.jpg)Drona XQ-58 Valkyrie în timpul lansării. Sursa foto: Air Force Research Laboratory.

De-a lungul campaniei aviatice fictive, experții reuniți de Mitchell au respins opțiunea de a utiliza cele mai rafinate și scumpe CCA-uri, supersonice, ultra stealth, care costă peste 40 de milioane de dolari aparatul și care pot transporta cele mai avansate rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune și antiradiațiie, cum ar fi AIM-260 produsă de Lockheed Martin.

„Pe măsură ce se mărește funcționalitatea, scade numărul disponibil [de capabilități], astfel încât se ajunge mai repede în zona de risc”, a declarat Mark Gunzinger, directorul de concepte și capabilități viitoare al institutului.

Organizatorii au recunoscut limitările jocului de război. Mulți factori critici – autonomie suficientă și fiabilă, rețele de comunicații robuste și suport logistic suficient – au fost asumați pe timpul scenariului pentru a se permite concentrarea pe probleme specifice. De asemenea, scenariul a presupus că China nu va avea o capacitate similară CCA până la sfârșitul deceniului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel