Cum explică Armata României că un sistem Patriot a ratat lansarea unei rachete. Spînu: Într-o situație reală de luptă nu ar fi existat niciun impact

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN
Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN

În cursul acestei zile Armata României a efectuat primele trageri reale cu sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație de tip Patriot.

Lansările au avut loc în cadrul exercițiului ”Patriot Spark 23” care are ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale.

Au fost lansate trei rachete, dar o rachetă a sistemului antiaerian Patriot, în speță ultima, a ratat lansarea în cadrul manevrelor militare de la Capul Midia.

Lansarea însă a avut loc, însă cu „întârziere”.

Oficialii Armatei române au explicat că problema a fost cauzată de o eroare de comunicare între elementele sistemului Patriot, iar problema a fost remediată ulterior, fiind efectuată lansarea prevăzută de scenariul exercițiului.

Generalul de brigadă Constantin Spînu, director de comunicare al Ministerului Apărării Naționale (MApN), într-o intervenție la Antena 3 CNN, a explicat de ce racheta PAC-2 a Patriot a ratat lansarea.

 

„Într-o situație reală de luptă un astfel de incident nu are niciun impact asupra acțiunii” - generalul Constantin Spînu. MApN explică incidentul „banal” cu o rachetă Patriot care a ratat lansarea

 

2. Imagini di... (patriot-romania-lansare_61139800.png)

Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN

„Nu a fost o defecțiune tehnică ci o întârziere în funcționare care poate să apară în orice moment în orice alt tip de sistem similar din dotarea oricărei Armate. Aș vrea să se înțeleagă faptul că într-o situație reală de luptă, un astfel de eveniment în care se pierde comunicația dintre cabina de comandă și un lansator, nu are niciun impact asupra desfășurării acțiunii de luptă pentru că sistemul Patriot e astfel proiectat încât să comute automat lansarea către un alt lansator care e conectat”, a precizat generalul Spînu.

Întrebat de ce a existat această sincopă între zona de comandă și lansator, înaltul oficial al MApN a punctat: Acest lucru urmează să diagnosticheze echipa care se ocupă de investigarea cauzei.

„Din ce știu eu a fost o eroare banală de senzori care a întrerupt această comunicație. Obiectivul pe care noi ni l-am propus au fost atins în totalitate prin acest exercițiu, toate trei rachetele au fost lansate fără probleme și și-au atins ținta. Obiectivul de antrenament a fost atins cu eficiență maximă. Ne-ar fi plăcut sigur să avem o primă tragere fără nicio problemă tehnică, dar să știți că exercițiile pe care le facem nu le facem pentru show ci pentru a învăța din ele și pentru a ne antrena”, a conchis generalul Constantin Spînu.

De precizat că în dotarea Armatei României au intrat 4 sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație de tip Patriot. Urmează etapa a doua în care vor fi achiziționate încă 3 sisteme de tip Patriot.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

CITEȘTE ȘI: Veste mare pentru România: Ne vom produce propriile rachete pentru Patriot. Rachete Skyceptor produse la Ploiești, inclusiv pentru aliați

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel