Veste mare pentru România: Ne vom produce propriile rachete pentru Patriot. Rachete Skyceptor produse la Ploiești, inclusiv pentru aliați

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania că s-au făcut pași în vederea începerii în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor care vor fi destinate sistemelor Patriot. Astfel, țara noastră își va produce singură muniția pentru Patriot, dar va fi producător și pentru ceilalți utilizatori ai Patriot. Viziunea Raytheon în ceea ce privește colaborarea cu România e una globală, ne-a precizat oficialul american.

Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, în discuția purtată cu DefenseRomania a confirmat că Raytheon și Electromecanica Ploiești au semnat un al doilea Memorandum în ceea ce privește producția de rachete interceptoare Skyceptor în România.

Anunțul vine în contextul războiului brutal, ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei, invazie care a arătat, printre altele, importanța producției de muniție pe plan local în condiții de război.

„Acum 18 luni am semnat un Memorandum cu Electromecanica pentru producția de Skyceptor în România. În această după-amiază (n.r. 01.08.2023), Raytheon, Guvernul României și Electromecanica au semnat al doilea memorandum de înțelegere pentru producția de rachete SkyCeptor în România.

Această înțelegere marchează continuarea unui parteneriat de lungă durată între cele trei părți. Odată cu semnarea ei, Raytheon și Electromecanica vor începe să proiecteze și să construiască împreună unitatea de producție care va fabrica rachetele SkyCeptor.

De asemenea, memorandumul reprezintă o consolidare a relației de cooperare pe care Raytheon o are atât cu Guvernul României, cât și cu industria locală de apărare. Raytheon își propune ca, alături de clienții companiei, să identifice oportunități care să contribuie la întărirea nivelului de cunoștințe și capabilități al bazei industriale a țărilor în care este prezent”, precizează Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

 

Rachetele Skyceptor pentru Patriot vor fi produse în România la Electromecanica Ploiești. Viziunea Raytheon e globală însă, toți cei 19 operatori ai Patriot putând achiziționa rachetele produse la Ploiești

 

2. Sistem ant... (patriot_missiles_44280200.jpg)

Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army

„Suntem pe un drum foarte bun”, a mai precizat oficialul Raytheon, în exclusivitate pentru DefenseRomania, adăugând că gigantul american lucrează intens pentru a transfera tehnologie și a oferi suport tehnic în vederea realizării acestui obiectiv, de a produce rachete Skyceptor în România.

„Avem un sprijin impresionant din partea Ministerului Economiei și a ROMARM”, mai precizează Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

Cel mai probabil în faza inițială componente ale Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, urmând a fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră. 

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele. 

„Avem 19 operatori de Patriot. Rachetele Skyceptor produse în România pot fi achiziționate de orice stat care operează Patriot”, a conchis Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel