Cum au ratat obuziere poloneze Krab „ținta” în România. Polonezii au vrut să intre în competiția pentru obuziere, dar fără succes

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: PGZ
Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: PGZ

România a demarat un program de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm, iar termenul de depunere a ofertelor a fost de 11 septembrie 2023. Există trei oferte depuse, dar programul a stârnit un interes major în interiorul mai multor companii, inclusiv PGZ din Polonia.

Procedura prevede achiziționarea „Sistemului obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, se precizează în descrierea achiziției.

Achiziția vizează livrarea a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA).

Ce cuprinde achiziția? Achiziția cuprinde 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + munitie + suport logistic). Vor fi achiziționate astfel 54 de obuziere care vor înzestra un batalion.

Știm din surse că la 11 septembrie 2023, data limită de depunere a ofertelor, există trei competitori. Sud-coreenii de la Hanwha cu K9 Thunder, nemții de la Krauss Maffei Wegmann cu PzH 2000 și, un nume surpriză, turcii de la BMC Savunma Sanayi cu propunerea T-155 Firtina.

 

Polonezii de la PGZ ar fi vrut și ei în competiție. Cum „au ratat” obuzierele poloneze Krab ținta în licitație

 

2. Obuziere a... (obuzier-polonez-krab01_87589800.jpg)

Programul demarat de România, de înzestrare cu obuziere șenilate, a stârnit interes și în industria de apărare poloneză. 

Presa de specialitate din Polonia dedică un material achiziției de obuziere lansată de România. Portalul Defence 24 se întreabă într-un material publicat dacă programul României nu e o oportunitate ratată pentru obuzierele poloneze Krab.

Potrivit sursei citate, producătorul PGZ a depus o cerere privind prelungirea termenului de depunere a ofertelor, care a fost pe data de 11 septembrie 2023.

Surse ale DefenseRomania ne-au confirmat că au existat într-adevăr două astfel de cereri. Una, depusă chiar pe data de 11 septembrie, termenul limită al depunerilor candidaturilor, dar cererile au fost respinse.

De ce nu au depus polonezii oferta până la termenul limită? E greu de precizat, dar nu putem exclude nici faptul că au aflat târziu despre program.

Cert e că PGZ ar fi vrut să intre în competiție cu obuzierele șenilate Krab. 

Trebuie subliniat faptul că obuzierele Krab sunt dezvoltate pe șasiu sud-coreean, fapt pentru care ar fi avut nevoie de acordul Seulului, acord pe care nu l-ar fi obținut.

Interesant e că într-o situație similară se află și turcii, care au depus oferta. Obuziere T-155 Firtina folosesc șasiu sud-coreean al K9, dar, recent, Turcia a dezvoltat un nou șasiu autohton cu care a intrat în competiție pentru programul României.

CITEȘTE ȘI: De ce ar alege România obuziere K9 Panther? Coreenii ne deschid ușa „clubului K9” și vor un parteneriat pe termen lung nu doar vânzarea obuzierelor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel