De ce ar alege România obuziere K9 Panther? Coreenii ne deschid ușa „clubului K9” și vor un parteneriat pe termen lung nu doar vânzarea obuzierelor

Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
EXCLUSIV
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons

Gigantul coreean Hanwha dorește un parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România. Astfel, în cazul în care România va alege să intre în „clubul K9” și să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Thunder, Hanwha deschide ușa unei cooperări mult mai ample, nu a unei simple achiziții.

În această lună DefenseRomania a fost partener media al „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România.

În cadrul evenimentului publicația noastră a purtat discuții și cu reprezentanții industriei de apărare din Coreea de Sud, inclusiv cu Hanwha, companie care vrea să intre pe piața din România cu obuzierele autopropulsate K9 Thunder și mașina de luptă a infanteriei (MLI) Redback.

La finalul lunii aprilie Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament o solicitare de aprobare pentru inițierea mai multor programe de înzestrare, printre care și programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm.

 

De ce ar alege România obuziere K9? Coreenii de la Hanwha ne deschid ușa „clubului K9” și spun că vor o cooperare pe termen lung cu România

 

2. Obuzier au... (k9-thunder_74982300.jpg)

Obuzier autopropulsat sud-coreean K9 Thunder. Foto: Hanwha

Într-un dialog pe care DefenseRomania l-a purtat cu Peter Bae, Vice President Hanwha Aerospace Europe, ne-a interesat care sunt obiectivele Hanwha în România și de ce ar alege țara noastră K9 în programul obuzierelor autopropulsate de 155 de mm pe care România îl va demara în aceste zile.

Reprezentantul gigantului coreean precizează că pe lângă cooperare industrială, coproducția unor componente și co-mentenanță, România va avea acces în „clubul K9” din care mai fac parte alte 5 state NATO. Hanwha subliniază că nu dorește doar să vândă României, ci să devină un partener al industriei de apărare din țara noastră.

„Suntem noi pe piața din România dar facem tot ce se poate pentru a identifica parteneri pentru a lucra împreună și a ne atinge obiectivele în România. Mă refer la co-asamblare și coproducție, dar și co-mentenanță. Putem îndeplini solicitările Guvernului român pentru aceste activități. Totodată putem aduce un grad de sustenabilitate programelor noastre în România.    

Am livrat obuziere K9 Thunder către nouă state. Din cele nouă state cinci sunt membre NATO! Așadar, K9 e un produs global, cel mai bun din lume. Dacă România va decide să intre în acest club K9 cred că veți realiza multe lucruri. Ca de exemplu veți avea acces la informații privind operarea din partea altor state membre NATO care deja operează K9 și de asemenea veți putea face parte dintr-un fel de lanț de aprovizionare și o cooperare între state în ceea ce privește mentenanța”, ne-a precizat oficialul Hanwha.

„Dorim să fim parte din industria de apărare a României. Nu doar să vindem produsele, dar urmărim un parteneriat pe termen lung sustenabil”, a conchis acesta.

 

Din 9 state care au comandat K9 Thunder, 5 sunt membre NATO

 

Obuzierele coreene autopropulsate K9 Thunder au fost comandate de 9 state. 

Ele sunt operate de Coreea de Sud, Estonia, Finlanda, India, Norvegia, Polonia, Turcia și există comenzi din Australia și Egipt.

Din aceste state Estonia, Finlanda, Norvegia, Polonia și Turcia sunt membre NATO.

2. Obuziere a... (obuziere-k9_26047700.jpeg)

Obuziere autopropulsate K9 Thunder, livrate Forţelor Terestre Poloneze. Sursa Foto: Twitter Ministrul polonez Apărării, Mariusz Blaszczak.

Potrivit informațiilor noastre în programul privind înzestrarea cu obuziere autopropulsate de 155 mm va fi aleasă opțiunea licitației, astfel încât pe lângă Hanwha ne așteptăm ca și alte companii internaționale să vină cu oferte.

Achiziția va viza 54 de obuziere autopropulsate șenilate care vor intra în dotarea Armatei române.

Amintim că în 20203 Compania Națională Romarm a semnat două Memorandumuri de Înțelegere cu companiile sud-coreene Hanwha Aerospace și cu LIG Nex1, ultima producătoare de rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel