Cu un portavion „șchiop”, rușii râd de Marea Britanie, numind-o peiorativ „Stăpâna Mării”. Recunosc însă superioritatea Royal Navy

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Ceremonia de intrare în serviciu a portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, în prezența Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Sursă foto: Royal Navy
Ceremonia de intrare în serviciu a portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, în prezența Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Sursă foto: Royal Navy

Într-un amplu material în care analizează forța navală a Marii Britanii, presa rusă numește peiorativ Royal Navy „Stăpâna Mării” și îi arată decăderea și inferioritatea în comparație cu puterea navală a Statelor Unite ale Americii.

Plecând de la faptul că portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, însoțit de o puternică grupare de escortă, va fi dislocat, în cursul lunii viitoare, într-o misiune de lungă durată în Pacific, trecând prin 40 de țări, informație pe care publicația noastră a analizat-o detaliat, portalul rus Vzglyad face o analiză a stării actuale a Royal Navy.

Alături de portavionul HMS Queen Elizabeth, va fi desfășurat un veritabil grup de luptă format din trei distrugătoare, trei fregate, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Astute echipat cu rachete Tomahawk, precum și două nave auxiliare.

 

Rușii ironizează Royal Navy și Marea Britanie, care încă pretinde că e Stăpâna Mării

 

„Pentru prima oară după multe decenii, Marea Britanie arăta lumii că încă mai pretinde că este „Stăpâna Mării”, își încep rușii, peiorativ, analiza, întrebându-se cât de puternică, mai e, de fapt, Marina Marii Britanii - Royal Navy, în ciuda acestei demonstrații de forță.

Sursa citată consideră că această mișcare a Marii Britanii reflectă ambiția Londrei de a reveni „în clubul marilor puteri” în ceea ce privește forța navală.

Articolul precizează că după finalul celui de-al Doilea Război Mondial Marea Britanie era încă o superputere navală, dar subliniază că Marea Britanie a suferit însă o „umilitoare înfrângere diplomatică” în fața URSS-ului în timpul Crizei Suezului din 1956, dar lovitura de grație pentru Royal Navy a venit în 1964 când Partidul Laburist a preluat puterea și a reformat doctrina Marinei, renunțând la rolul pe care îl aveau portavioane britanice, anume nucleul puterii Royal Navy. Astfel, axându-se pe un potențial conflict cu URSS, Marea Britanie a schimbat tactica și a scos din serviciu mai multe portavioane ori le-a schimbat întrebuințarea, măsură pe care analiza rusă o caracterizează ca fiind o „greșeală colosală”.

Analiza consideră că Războiul Maldivelor (Conflictul din Insulele Falkland) din 1982 arată decăderea măreței Flote britanice. Potrivit sursei citate, Marea Britanie a câștigat confruntarea doar printr-o minune și doar ca urmare a faptului că argentinienii au făcut numeroase greșeli.

 

Marina Statelor Unite ale Americii, singura superputere navală

 

O altă chestiune precizată de ruși e că grupurile de luptă britanice nu dispun de armamentul grupurilor americane, au numeroase deficiențe și „nici măcar nu se apropie” de puterea grupurilor de luptă conduse de portavioanele americane.

Rușii consideră că un grup de luptă britanic poate lovi doar ținte aflate pe coastă sau nave de suprafață și, în ceea ce privește aeronavele F-35B britanice, acestea „nu vor fi echipate niciodată cu rachete anti-navă” iar „pentru a ataca o navă de suprafață, aceste aeronave vor trebui să intre în raza sistemelor de apărare antiaeriană”. Dar poate cea mai mare problemă cu care se confruntă Royal Navy, în viziunea analizei ruse, e lipsa piloților. Sursa citată precizează că avioanele britanicilor de pe portavioane sunt operate de piloți americani.

Analiza ironizează grupurile de luptă ale Royal Navy pe care le consideră cosplay (n.a. - jocuri de costumație), referindu-se la faptul că aceste grupuri britanice sunt mai mult o imitație a unui grup real de luptă, precum cele conduse de portavioanele SUA.

 

Rușii admit totuși că Royal Navy le este superioară. Marina rusă deține un singur portavion, bătrânul Amiral Kuznețov, și el o navă „șchioapă” în prezent

 

În ciuda acestor „tachinări”, analiza rusă spune că forța navală a flotei Majestății Sale „merită totuși luată în serios dacă e comparată cu capacitățile Marinei Federației Ruse”, care în momentul de față „nu are niciun portavion (n.a. - niciun portavion operațional) și aproape niciun pilot pentru a opera de pe portavioane”.

Amintim că bătrânul Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei, 's-a aprins' în decembrie 2019, în timp ce era supus unor lucrări de reparație și mentenanță încă de la începutul lui 2017. Rușii spun însă că pagubele nu sunt însemnate, nava va fi modernizată, urmând să reînceapă misiunile pe mare din 2022.

Sursa citată conchide materialul precizând că Royal Navy reprezintă „încă o amenințare reală” datorită capacității submarinelor nucleare pe care le deține.

Analiza nu face nicio referire la modernul portavion britanic HMS Prince of Wales, construit și aflat în testare.

De precizat că nava HMS Queen Elizabeth este „bijuteria Coroanei” britanice. Portavionul e cea mai mare navă de război construită vreodată de britanici, fiind lansată la apă în 2017. Portavionul HMS Queen Elizabeth va fi completat de HMS Prince of Wales din aceeași clasă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel