Portavionul HMS Queen Elizabeth va pleca într-o misiune de lungă durată. Va parcurge 26.000 de mile marine

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul britanic a anunțat luni, că portavionul HMS Queen Elizabeth, însoțit de o puternică grupare de escortă, va pleca, în cursul lunii viitoare, într-o misiune de lungă durată, în care vor fi vizitate peste 40 de țări.

În desfășurarea inaugurală a Grupului de Lovire condus de portavionul HMS Queen Elizabeth (Carrier Strike Group 21 – CSG21), vor fi parcurse 26.000 de mile marine, într-o perioadă de 28 de săptămâni.

În acest context, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat: ''Când grupul nostru de lovire va pleca luna viitoare, acesta va flutura pavilionul Marii Britanii globale – proiectându-ne influența, semnalându-ne puterea, angajându-ne cu prietenii și reafirmându-ne hotărârea de a aborda provocările de securitate de astăzi și de mâine.''

Dimensiunea redutabilă a CSG21 va fi prezentată Parlamentului britanic, de către secretarul Wallace, se precizează în comunicatul de presă al guvernului de la Londra.

Alături de portavionul HMS Queen Elizabeth, va fi desfășurată o veritabilă flotă, formată din trei distrugătoare, trei fregate, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Astute echipat cu rachete Tomahawk, precum și două nave auxiliare.

Celor două distrugătoare britanice tip 45 - HMS Defender și HMS Diamond, li se va alătura distrugătorul american, USS Sullivans din clasa Arleigh Burke, iar fregatelor britanice tip 23 - HMS Kent și HMS Richmond, fregata olandeză HNLMS Evertsen.

Componenta aeriană va consta în 18 avioane stealth F-35B Lightning II (opt britanice și 10 americane ale  Infanteriei Marine) și 14 elicoptere (patru Wildcat de atac naval, șapte Merlin Mk2 pentru luptă antisubmarin și trei Merlin Mk4 de comando) - cel mai mare număr de elicoptere atribuit, în ultimul deceniu, unui singur grup de acțiune (Task Group) britanic, potrivit comunicatului de presă.

În prima parte a misiunii, CSG21 se va afla în Marea Mediterană, unde va desfășura acțiuni comune cu gruparea de lovire condusă de portavionul francez Charles De Gaulle și va participa la operația navală NATO - Sea Guardian. O parte din navele grupului, cel mai probabil un distrugător britanic și fregata Kent, se vor deplasa în Marea Neagră, pentru operații de securitate maritimă. În această primă parte a desfășurării, CSG21 va fi implicat și în exercițiul NATO, Steadfast Defender.

Ulterior, gruparea de lovire condusă de portavionul HMS Queen Elizabeth se va deplasa în zona indo-pacifică în care, Regatul Unit și-a propus obiectivul de a se angaja mai profund în sprijinul prosperității comune și al stabilității regionale.

Nave din CSG21 vor participa la exercițiul ”Bersama Lima” pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a Acordului de Apărare a celor Cinci Puteri (Five Power Defence Arrangements), dintre Malaezia, Singapore, Australia, Noua Zeelandă și Regatul Unit.

O altă serie de activități va fi desfășurată în Singapore, Republica Coreea, Japonia și India, în scop de a consolida relațiile de securitate, întări legăturile politice și sprijini exporturile din Marea Britanie și agenda de comerț internațional, s-a mai precizat în comunicatul guvernului de la Londra.

Comentariul autorului: Regatul Unit are două portavioane de ultimă generație, HMS Queen Elizabeth II și HMS Prince of Wales, de 65.000 tone. HMS Queen Elizabeth II a fost introdus în serviciu în 2017, iar HMS Prince of Wales în 2019.

Cele două nave au fost proiectate pentru a fi echipate cu avioane F-35, primele aeronave ajungând în Marea Britanie, în iunie 2018. Până în prezent, Londra a comandat 48 de aeronave F-35, din care 21 deja au fost livrate, restul urmând să ajungă până în 2025. Fiecare din cele două portavioane este prevăzut să transporte, de regulă, 24 de aparate F-35, iar la capacitate maximă - 36 de aeronave.

CSG21 este considerat de guvernul britanic primul CSG de generația a 5-a al NATO, datorită faptului că este înzestrat doar cu avioane de generația a 5-a, F-35. CSG-urile americane au la bord aeronave de luptă F-18 (cele mai multe) și F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel