Cu un mesaj bine dozat, autoritățile ucrainene lasă să se înțeleagă că proiectul rachetei balistice autohtone Sapsan este în stadiu avansat de dezvoltare 

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem de rachete operativ-tactice ucrainean de tip Grom-2. Photo source: @Dylan Malyasov Defence-Blog.com
Sistem de rachete operativ-tactice ucrainean de tip Grom-2. Photo source: @Dylan Malyasov Defence-Blog.com

În cadrul vizitei efectuate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la un centru de pregătire al forțelor de rachete și artilerie, cu ocazia Zilei Forțelor de Rachete și Artileriei, șeful Direcției Principale Rachete și Artilerie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serghei Baranov, a oferit informații despre starea rachetelor balistice dezvoltate pe plan intern.

Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre progresul înregistrat în dezvoltarea sistemului de rachete balistice Grim-2 (Tunet-2 în engleză), generalul Baranov a răspuns criptic: „Aș dori să păstrez un oarecare secret pentru moment. Dar da, există, este îmbunătățit, iar rușii îi vor simți impactul.”

Un astfel de mesaj din partea generalului Baranov ar putea indica faptul că progresul în proiectul OTRK Grim-2, cunoscut și sub numele de Sapsan, ar putea fi mult mai avansat decât se credea anterior.

Noul sistem a fost dezvoltat de către Yuzhnoye Design Bureau în parteneriat cu Pavlograd Chemical Plant și Kharkiv Morozov Machine-Building Design Bureau. Se pare că noua rachetă are o rază de acțiune de 350 km, dar din punct de vedere tehnic, o rachetă ar fi capabilă să zboare până la 500 km.

Precizăm că, în iunie 2023, unul dintre dezvoltatori a declarat că nivelul real de pregătire pentru proiectul sistemului de rachete balistice Sapsan ar putea fi evaluat la doar 65-70%. La acea vreme, se estima că finalizarea proiectului ar necesita cel puțin o jumătate de miliard de dolari, fără a se preciza calendarul următoarelor etape.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării să pretins în mod repetat că „interceptează” rachete balistice ucrainene Sapsan, unele informării fiind făcute chiar înainte de luna iunie 2023.

Forțele ruse au început să „intercepteze” rachetele balistice ucrainene Grim-2 încă din martie a acestui an, cu șapte astfel de afirmații înregistrate până acum în presa rusă. În octombrie, Ministerul rus al Apărării a pretins că „doboară” zilnic două rachete balistice Grim-2.

De remarcat și o altă declarație a generalului de brigadă Baranov, care susține că Forțele Armate ucrainene au lansat deja o rachetă care poate atinge peste 700 de kilometri și nu este o dronă modificată din epoca sovietică, ci un nou sistem de rachete.

Pe parcursul evenimentului de astăzi, Baranov l-a informat pe Zelenski cu privire la specificul utilizării armelor și echipamentelor de artilerie, inclusiv obuzierul autopropulsat AS-90, obuzierul D-30, obuzierul autopropulsat 2S22 Bohdana, obuzierul autopropulsat PzH 2000 și sistemul de lansare a UAV-urilor Shark, atrăgând atenția asupra cantităților de astfel de arme necesare Armatei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel