Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre progresul înregistrat în dezvoltarea sistemului de rachete balistice Grim-2 (Tunet-2 în engleză), generalul Baranov a răspuns criptic: „Aș dori să păstrez un oarecare secret pentru moment. Dar da, există, este îmbunătățit, iar rușii îi vor simți impactul.”
Un astfel de mesaj din partea generalului Baranov ar putea indica faptul că progresul în proiectul OTRK Grim-2, cunoscut și sub numele de Sapsan, ar putea fi mult mai avansat decât se credea anterior.
Noul sistem a fost dezvoltat de către Yuzhnoye Design Bureau în parteneriat cu Pavlograd Chemical Plant și Kharkiv Morozov Machine-Building Design Bureau. Se pare că noua rachetă are o rază de acțiune de 350 km, dar din punct de vedere tehnic, o rachetă ar fi capabilă să zboare până la 500 km.
Precizăm că, în iunie 2023, unul dintre dezvoltatori a declarat că nivelul real de pregătire pentru proiectul sistemului de rachete balistice Sapsan ar putea fi evaluat la doar 65-70%. La acea vreme, se estima că finalizarea proiectului ar necesita cel puțin o jumătate de miliard de dolari, fără a se preciza calendarul următoarelor etape.
Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării să pretins în mod repetat că „interceptează” rachete balistice ucrainene Sapsan, unele informării fiind făcute chiar înainte de luna iunie 2023.
Forțele ruse au început să „intercepteze” rachetele balistice ucrainene Grim-2 încă din martie a acestui an, cu șapte astfel de afirmații înregistrate până acum în presa rusă. În octombrie, Ministerul rus al Apărării a pretins că „doboară” zilnic două rachete balistice Grim-2.
De remarcat și o altă declarație a generalului de brigadă Baranov, care susține că Forțele Armate ucrainene au lansat deja o rachetă care poate atinge peste 700 de kilometri și nu este o dronă modificată din epoca sovietică, ci un nou sistem de rachete.
Pe parcursul evenimentului de astăzi, Baranov l-a informat pe Zelenski cu privire la specificul utilizării armelor și echipamentelor de artilerie, inclusiv obuzierul autopropulsat AS-90, obuzierul D-30, obuzierul autopropulsat 2S22 Bohdana, obuzierul autopropulsat PzH 2000 și sistemul de lansare a UAV-urilor Shark, atrăgând atenția asupra cantităților de astfel de arme necesare Armatei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News