Cu toți ochii ațintiți pe Rusia, pericolul ar putea veni din China. Friedman: Destabilizarea Chinei în 2022 ar avea consecințe uriașe

Tudor Curtifan |
Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China

George Friedman, analist american, fondator Stratfor și preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures, a avertizat că în pofida faptului că toți ochii sunt pe Federația Rusă în 2022, marele pericol poate veni din China.

În cadrul unui interviu acordat Bloomberg, reputatul analist american a precizat că în 2022, destabilizarea Chinei ca urmare a crizei economice cu care se confruntă Beijingul, ar putea să-i facă pe liderii comuniști chinezi să recurgă la măsuri imprevizibile, atât pe plan intern, cât și extern.

În contextul în care toți ochii sunt pe Federația Rusă și pe situația din jurul Ucrainei, stat care se teme de o nouă agresiune militară rusă, analistul George Friedman subliniază că oficiali de rang înalt din SUA și Rusia se vor întâlni la Geneva unde vor negocia și discuta despre securitatea în Europa de Est.

Friedman a amintit că obiectivul Federației Ruse e să „neutralizeze” Ucraina și să revină pe cât posibil la sferele de influență din perioada sovietică. În orice caz analistul american remarcă foarte corect faptul că discuțiile care vor avea loc săptămâna viitoare între americani și ruși amintesc de o Europă de acum 30 de ani când cele două puteri controlau lumea. Friedman remarcă că nici Europa, precum nici China nu „joacă un rol important” în negocieri.

 

Cel mai mare risc geopolitic în 2022 va fi destabilizarea Chinei

 

Însă cu toate acestea, marele pericol crede Friedman vine din China, stat care se confruntă cu o criză economică care în opinia analistului e abia la început. Modul în care va fi gestionată această situație va fi crucial, riscul fiind ca liderii comuniști de la Beijing să recurgă la măsuri imprevizibile, atât pe plan intern cât și pe plan extern.

Amintim că Beijingul revendică în cvasitotalitate Marea Chinei de Sud, inclusiv Taiwanul.

Friedman susține că deși SUA se confruntă și ele cu instabilitate internă, America e încă capabilă să desfășoare cu succes acțiuni de politică externă iar Washingtonul nu e deloc nefericit cu actualul statu quo în ceea ce privește dosarul chinez, SUA fiind mai îngrijorare cu privire la acțiunile ruse.

Însă cel mai mare risc geopolitic în 2022 ar fi destabilizarea Chinei ca urmare a celei mai mari crize economice din ultimii patru ani. Iar dacă regimul de la Beijing nu va putea gestiona situația, China va deveni imprevizibilă atât intern cât și extern.

Criza de lichidități al dezvoltatorului imobiliar Evergrande a zdruncinat piețele de credit ale Chinei și, mai mult, a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată cu datoriile sale în dolari, amintea DC News la finalul anului trecut. Evergrande, cu o datorie imensă de 300 de miliarde de dolari, nu a reușit să onoreze plată dobânzilor unor obligațiuni a căror perioadă de grație expirase în 6 decembrie 2021, în valoare de 82,5 milioane de dolari, în ciuda unui interval de grație de o lună, în raport cu scadența inițială. 

„Cum va gestiona China această criză economică majoră va avea un impact uriaș asupra întregii lumi (...) Trebuie să fim atenție ca situația Rusiei și Chinei să nu scape din mâini” - George Friedman.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel