Cu decidenți responsabili, se poate. Qatarul a primit de la Fincantieri a patra corvetă din clasa Al Zubarah

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 16 mai, la șantierul naval italian Muggiano (La Spezia), a avut loc predarea corvetei „Simaisma”, a patra și ultima din clasa Al Zubarah comandată companiei Fincantieri de către Ministerul Apărării din Qatar în cadrul programului național de achiziții navale.

Toate cele patru nave din clasa Al Zubarah vor servi drept coloană vertebrală a Marinei Emiratului Qatar. Prima placă de  oțel pentru Simaisma a fost tăiată pe 18 septembrie 2018, iar montajul a început pe 13 februarie 2021 la șantierul naval din Muggiano. Nava a fost lansată la apă pe 29 martie 2022.

La ceremonie au participat, printre alții,  comandantul Forțelor Navale qatariote, general-maior Abdullah Hassan Al-Sulaiti, ambasadorul statului Qatar în Italia, Khalid bin Yousef Al-Sada, șeful proiectelor Forțelor Armate din Qatar, general-maior Hassan Rashid Al Ali, atașatul Apărării la Roma, general-maior Hilal Al Muhannadi, comandantul Comandamentului logistic al Marinei italiene și inspector de echipamente navale, viceamiral Salvatore Vitiello și directorul general al Diviziei navale din cadrul Fincantieri, Dario Deste.

Corvetele din clasa Al Zubarah (cunoscută, de asemenea, ca clasa Doha) sunt considerate extrem de versatile, capabile să îndeplinească o gamă largă de misiuni, de la supraveghere cu capabilități de salvare pe mare, până la utilizarea ca nave de luptă.

Acestea au aproximativ 107 metri lungime, 14,70 metri lățime, sunt echipate cu propulsie combinată diesel-diesel (CODAD), pot atinge o viteză maximă de 28 de noduri și pot găzdui 112 persoane la bord.

Corvetele vor servi în principal pentru misiuni de apărare antiaeriană pe mare și în zona de litoral, scop în care au fost dotate cu o putere de foc mai mare decât au de regulă navele cu dimensiuni similare.

Acestea vor fi echipate cu 16 rachete sol-aer Aster 30 Block 1NT, opt rachete antinavă Exocet MM40 Block 3, un tun principal de 76 mm, două stații de arme comandate de la distanță Marlins, tuburi lans-torpilă, un lansator RIM-116 Rolling Airframe Missile (21 de rachete) și patru Lansatoare Sylena Mk2 de ținte false.

În plus, corvetele vor fi capabile să opereze bărci de mare viteză, cum ar fi RHIB (barcă gonflabilă cu cocă rigidă) prin macarale laterale și o rampă de tracțiune situată la pupa. Puntea de zbor și hangarul sunt dimensionate pentru a găzdui un elicopter NH90.

Comentariul autorului: Nu putem să prezentăm derularea unor programe navale ale altor state și să nu ne gândim la modul defectuos în care este gestionat în țara noastră programul strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncțională”, considerat o prioritate majoră a MApN și justificat de interesele esențiale de securitate ale României.

După șapte ani de la inițierea demersului de procurare a patru corvete, România ar fi trebuit să aibă produse cel puțin trei astfel de nave, dintre care două intrate deja în serviciul de luptă.

În schimb, nu doar că nu are niciuna, dar nu s-a reușit nici măcar semnarea unui contract în acest sens, în pofida faptului că între timp Marea Neagră a devenit zonă de luptă și în pofida promisiunilor făcute în mod repetat de miniștrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Apărării. 

În același timp, nu putem să nu admirăm modul operativ și inteligent (reciproc avantajos) în care se derulează programele de achiziții de armament și tehnică militară în alte state europene, precum Polonia sau Grecia, după cum nu putem să nu observăm că chiar și Ucraina, în condițiile de instabilitate cunoscute, a reușit concretizarea unui proiect similar (prima corvetă, din clasa ADA, produsă de Turcia pentru Ucraina a fost deja lansată la apă din octombrie anul trecut).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel