Criza rachetelor S-400. Turcia ar putea închide baza aeriană Incirlik, ca răspuns la sancţiunile SUA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa, a avertizat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, răspunzând unei întrebări privind consecinţele dotării Ankarei cu sisteme de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească.

Ankara ar putea insista ca SUA să părăsească baza aeriană Incirlik dacă Washingtonul progresează pe calea sancţionării ca răspuns la achiziţionarea de rachete S-400 de către Turcia, a declarat miercuri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu exclusiv pentru canalul de știri A Haber, potrivit Daily Sabah.

,,Vom evalua cel mai rău caz şi vom lua o decizie. Dacă SUA impun sancţiuni împotriva Turciei, atunci problema bazelor Incirlik şi Kurecik ar putea fi pe ordinea de zi", a afirmat Cavusoglu.

 

Baza Incirlik e vitală pentru coaliția occidentală

 

Baza Incirlik a fost folosită atât de forţele turce, cât şi de militarii americani, fiind vitală pentru operaţiunile coaliţiei occidentale de bombardare a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemenea, la baza aeriană Incirlik sunt depozitate o parte din focoasele nucleare americane de pe continentul european (armele păstrate în Turcia sunt bombe cu gravitație nucleară B61, care provin din perioada „Războilui Rece"). Însă, numărul exact al focoaselor nucleare care se află în această bază aeriană rămâne necunoscut, potrivit Defense Blog.

Sistemele de avertizare timpurie împotriva atacului cu rachete, care fac parte din sistemul de apărare anti-rachetă NATO din Europa, desfăşurat în regiunea Kurecik din provincia Malatya în sud-estul Turciei, a fost pus în funcţiune la începutul anului 2012. Funcţionarea sa este asigurată de armata americană.

Citeşte şi: Statele Unite ar intenţiona să mute zeci de bombe nucleare de la baza Incirlik din Turcia


Turcia e deschisă alternativelor dacă nu primește F-35


În interviul acordat postului A Haber, Cavusoglu a afirmat, de asemenea, că Turcia este deschisă alternativelor la achiziţionarea de avioane militare americane F-35, inclusiv la variante din Rusia.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei turce a anunţat, în acelaşi interviu, că Turcia şi Marea Britanie au convenit să-şi intensifice colaborarea privind proiectul construirii de avioane de vânătoare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cele două ţări au semnat în 2017 un contract în valoare de 100 de milioane de lire sterline (133 de milioane dolari) pentru dezvoltarea avioanelor militare turceşti. Grupul turc Kale a precizat că pentru acest proiect va fi creat un joint-venture cu concernul britanic Rolls-Royce.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că ele reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

De asemenea, după livrarea primelor sisteme S-400 către Turcia, SUA au exclus această ţară din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, la care Ankara participa în calitate de producător şi cumpărător.

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un motiv al tensionării relaţiilor turco-americane. Problema a fost abordată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie, la Washington, între preşedinţii american şi turc, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel