Statele Unite ar intenţiona să mute zeci de bombe nucleare de la baza Incirlik din Turcia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Zeci de bombe nucleare americane aflate la baza aeriană americană İncirlik din Turcia, din cauza potenţialului lor si pe fondul ofensivei turce intreprinsa de Erdogan în Siria, au deveni subiectul unor negocieri între Ankara şi Washington, relatează cotidianul The Guardian.

Se estimează că 50 de bombe nucleare depozitate la baza aeriană americană İncirlik din Turcia au devenit potențiale jetoane de negociere în relația tensionată dintre Washington și Ankara, ca urmare a ofensivei turcești în Siria.

Deși Donald Trump a dat undă verde ofensivei într-un apel telefonic în urmă cu opt zile cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, Congresul american intenționează să impună Turciei sancțiuni severe. Trump, care se confruntă cu un atac din partea partidului său pentru că a fost invaziv, a susținut măsuri punitive.

În weekendul trecut oficiali americani din Depetamentul de Stat şi din cel pentru Energie, fără să anunțe public, au început să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria, au declarat doi oficiali americani pentru New York Times.

Acum, practic, acele bombe nucleare B-61 sunt ostaticele lui Erdogan, a spus un înalt oficial.

Confrom informaţiilor transmise de oficialii americani, prezenţa bombelor nucleare de gravitate B61 la baza de la İncirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria şi pe care aceasta o împarte cu aliaţii turci, devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

,,Cred că este o premieră: o țară în care sunt amplasate arme nucleare ale SUA trage, la propriu, cu tunurile în forțe militare ale SUA", a spus Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin de Studii pentru Neproliferare.

Forțele aeriene americane au refuzat să răspundă la întrebări despre posibile arme nucleare de la bază aeriană turcă Incirlik sau dacă acestea vor fi mutate.

Într-un e-mail către Air Force Times, Ann Stefanek, purtător de cuvânt al forţelor aeriene ale SUA, a declarat că nu au existat modificări operaționale planificate în aceste zile la baza aeriană americană İncirlik din Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel